Текат чистки във висшия ешелон на украинската власт. Дори най-близките

...
Текат чистки във висшия ешелон на украинската власт. Дори най-близките
Коментари Харесай

Остана сам. Нанесоха на Зеленски неочакван удар

Текат чистки във висшия ешелон на украинската власт. Дори най-близките сътрудници на Зеленски не са ваксинирани от уволняване. Междувременно позицията на ръководителя на президентската канцелария Андрей Ермак се ускорява. Какви са аргументите за рокадите?

Смяна на рамки

Нова вълна от оставки стартира с уволнението на секретаря на Съвета за национална сигурност и защита (СНСО) на Украйна Алексей Данилов. Напускането му изглеждаше напълно разумно. Служителят постоянно прави изказвания, които не са съгласувани с кабинета на президента. Известно е също, че той е имал комплицирани връзки със съветника на Ермак Михаил Подоляк.

Очевидно капката, която преля чашата, бяха изказванията, ориентирани до специфичния представител на Китай Ли Хуей. Ръководителят на украинския Съвет за сигурност съзнателно жестоко изкриви семейството на дипломата и разкритикува позицията на Пекин по спора в Украйна. В същото време Зеленски реши, че най-хубавото предопределение на Данилов ще бъде поста дипломат в Молдова. В Киев неговото място беше заето от шефа на Службата за външно разузнаване Александър Литвиненко.

След като приключва Московската академия на ФСБ, Литвиненко се озовава в СБУ. След няколко години работа в органите, той се реалокира в Националния институт за стратегически проучвания. „ Оранжевата гражданска война “ и последвалите събития му отвориха вратите към СНСО, откъдето Зеленски го уволни през 2019 година

Той не е нов човек в Съвета за сигурност и назначението наподобява напълно разумно. Вероятно, също като Данилов, той ще извършва номинални функционалности, единствено без спорове с кабинета на президента. Литвиненко беше сменен като началник на разузнаването от Олег Иващенко, който пристигна от отдела на Буданов. Трябва да се означи, че дългогодишният заместник-ръководител на ГУР някак си оцеля след скандал през 2020 година, когато неговият началник Василий Бурба и други чиновници бяха уволнени за огромния неуспех на една от специфичните интервенции.

Президент без портфейл

От друга страна, кадровите чистки не подминаха и самия кабинет на Зеленски. Заместникът на Ермак Андрей Смирнов също загуби мястото си предходната седмица. Не са посочени публични аргументи. Точно преди година украинската преса заяви, че против длъжностно лице е формирано наказателно дело за нелегално замогване.

Олег Устенко, който беше стопански консултант на Зеленски от първата година на неговото президентство, също беше уволнен. През декември 2023 година той разгласи „ План Б “, ако Конгресът на Съединени американски щати не отпусне пари на Украйна при започване на януари. Трябваше да се търсят вътрешни източници на финансиране. Вашингтон по този начин и не утвърди пакета от помощи, само че Киев не предприе никакви фрапантни ограничения.

Най-значимото беше уволнението на Сергей Шефир, най-близкият другар и съдружник на Зеленски от времето на “Квартал 95 ”. Според украинските медии точно на фамилията си шефът на киевския режим е преписал корпоративни права на компании в страната и чужбина. Чиновникът постоянно е именуван „ портфейлът на президента “.

Под вълната от оставки попадна и заместник-министърът на външните работи Емине Джапарова. В държавното управление тя отговаряше за координацията на дипломатическите въпроси и съдействието с Европейския съюз и НАТО.

Часът на Ермак

Подоляк твърди, че в кадровите решения няма „ доктрина на конспирацията “. Твърди се, че това е рестартиране за оптималната успеваемост на президентския уред. В същото време тече държавна промяна, оповестена от премиера Денис Шмигал, вследствие на която възнамеряват да понижат броя на министерствата с една трета.

„ Основната причина е доста комплицираната обстановка за Украйна “, отбелязва Денис Денисов, специалист от Финансовия университет към държавното управление. “На първо място са неуспехите на фронта. На второ място отсъства поддръжка както във финансово, по този начин и във военно отношение, имат мисли: всичко стартира с оставката на Залужни. Почетното заточение във Англия се намира извънредно на политическа повърхност заради опасенията на президента и обкръжението му от евентуални съперници. "

Друга причина за оставките е обстановката с стопанската система и корупцията, добавя Денисов. „ Известно е, че Шефир зае позицията да взаимодейства с украинската олигархия. Западните сътрудници реагират много нервно на този тип активност, изключително когато е следена от страната “, споделя специалистът..

Появи се настояването за промени в мощността, с цел да може системата да работи по-ефективно. Но рецесията в Украйна към този момент закупи всички черти на систематична. Според Денисов това значи, че нищо няма да се промени фундаментално със промяна на хора на управителни позиции.

Въпреки това процесът е от изгода за Ермак като втория най-влиятелен човек в страната. На Банкова бяха уволнени всички назначени преди него заместник-шефове на кабинета на президента. Същият Шефир, съгласно украинските медии, се смяташе за евентуален претендент да го размени.

„ Зеленски към този момент се усеща нерешителен в стола си, а в този момент, по гледище на тези от горната страна, го лишават от обкръжението му, става известно, че той ще бъде напълно самичък, като развален зъб. Но с близкия кръг на Ермак всичко е наред “, акцентира политологът Александър Дудчак.

Според специалиста по този метод позицията на ръководителя на кабинета на президента е станала още по-силна. За Запада той, сходно на Зеленски, е просто реализатор. Ермак обаче е оценен там по-високо.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед17831Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед16603Полк. Николай Марков: Политическа партия като калифорнийски скакалци унищожават всичко, до което се докоснатАлтернативен Поглед39675Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед43754Проф. Николай Витанов: Япония за напредналиКоментарен Поглед20670Зорница Илиева: Фатална загуба на партията на Ердоган на изборите в ТурцияАлтернативен Поглед550361Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед180123Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед138554Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед123597Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед77138Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАвторски:ПоследниНай-четениВасил Проданов3058Защо социализмът и лявото в Съюз на съветските социалистически републики и у нас се провалиха, а в Китай - не? Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР