Тежковъоръжени банди са нападнали Националния дворец в Порт о Пренс,

...
Тежковъоръжени банди са нападнали Националния дворец в Порт о Пренс,
Коментари Харесай

Нападенията и палежите в столицата на Хаити се засилват

Тежковъоръжени банди са нападнали Националния замък в Порт о Пренс, Хаити, и запалили с бензинови бомби част от постройката на министерството на вътрешните работи , оповестиха от BBC.

Това се е случило след продължителна офанзива над интернационалното летище в столицата, което остава затворено за всички полети, в това число този на премиера Ариел Хенри.

Той е опитал да се върне в Хаити от Съединени американски щати предходната седмица, само че на самолета е отказано позволение за кацане. Доминиканската република също е отхвърлила негово спешно посещаване. В момента Хенри е в Пуерто Рико, некадърен да се върне в Хаити.

Въпреки затворените писти, група американски военни са пристигнали в страната. След поръчка от Държавния департамент на Съединени американски щати, от Пентагонът са удостоверили, че са направили интервенция за така наречен " усилване на сигурността " на американското посолство в Порт о Пренс, като са транспортирали на безвредно място елементи от личния състав , които не са витално нужни.

Скоро по-късно немският дипломат и някои дипломати от Европейски Съюз също са напуснали Порт о Пренс.
 Доминиканската република се готви за революция в Хаити, до момента в който бандите се сплотяват
Доминиканската република се готви за революция в Хаити, до момента в който бандите се сплотяват

Лидерът им желае оставката на премиера Ариел Анри

При неналичието на министър председател и на непоклатимост в държавното управление, по данни на BBC бандите са поели надзор над повече от 80% от столицата . Джими Шеризие, водач на една от бандите, продължава да упорства за оставката на премиера.

" Ако Ариел Хенри не се отдръпна и интернационалната общественост продължи да го поддържа, ще ни доведат непосредствено до революция, която ще приключи с геноцид ", декларирал Шеризие предходната седмица.

Междувременно, обстановката за жителите единствено се утежнява. Репортерите на BBC оповестяват, че по улиците към момента могат да бъдат видяни улични търговци, въпреки грабежите да зачестяват. Също е открито, че медицинският личен състав в столичната държавна болница на Хаитския университет изцяло липсва.
 Съседите на Хаити се готвят за фрапантна ескалация
Съседите на Хаити се готвят за фрапантна ескалация

Доминиканската република построява ограда по единствената сухопътна граница

В Ямайка дипломати и водачи от районния блок CARICOM са се събрали за изключителна среща, в която да се разиска неустойчивостта на Хаити и затова на цялата карибска общественост. По информация от BBC към този момент от CARICOM не поддържат ръководството на Хенри.

Допълнително, от администрацията на Байдън обществено са декларирали, че министър председателят Хенри би трябвало да се върне в Хаити, само че единствено с цел да се отдръпна и по този начин да стартира преходът към ново държавно управление.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР