Тежките последствия от потопа в Царево не се дължат единствено

...
Тежките последствия от потопа в Царево не се дължат единствено
Коментари Харесай

Не само природата е виновна за потопа в Царево

Тежките последици от потопа в Царево не се дължат само на продължителните превалявания, а на бездействието на локалните управляващи, които са позволили засипване дерета на локалните реки.

Това написа общинският консултант, който изяснява бедствието с " 12-годишното безхаберие на кмета Георги Лапчев ". В изявление за bTV той разяснява още, че нито една от реките не е била почистена авансово, което е асъдействало и за скъсването на няколко моста при преливането и затлачването.

" Години наред споделях и показвах, че не може да се засипват деретата, тъй като сякаш били “сухи “.Такова дере имаше в региона на Пожарната в Царево, такова дере имаше до парцела на Ангел Цигуларов (също член на ОбС-Царево от ГЕРБ, б.р.) в Промишлената зона. И тъй като ги засипаха със земна маса и ги трансфораха в УПИ-та, в този момент водата няма от кое място да изтече, залива и опустошава всичко по пътя си ", написа той в обява във Фейсбук. Пейчев е претендент за кмет на Царево от Политическа партия и е в съпротива на болшинството на ГЕРБ в общинския съвет.

По думите му - сходни " сухи " дерта са засипани и в региона на къмпингите Арапя и Нестинарка, които също бяха заляти с поройна вода, отнесла караваните на туристите.

Той споделя, че е подавал сигнали до районните инспекции на Министерство на околната среда и водите, без резултат: " По тях имаше тръби, които отвеждаха водата. Тези тръби бяха запушени и върху тях бяха урегулирани парцели. Това е действително резултатът от безхаберието на нашите управници ".

" Относно падналия мост сред остарелия и новия град в Царево за тези, които не знаят или към този момент са не запомнили, ще напомня, че единствено преди към два месеца там се извърши ремонт, като се понижи неизвестно за какво „ прохода “ под моста. Тогава още веднъж алармирах до способените органи, само че без резултат ", споделя той.

Пред BTV Пейчев разяснява, че навръх това място е липсващ един от колите, чиито пасажери към момента се търсят.

Пейчев твърди, че е подавал голям брой сигнали за положението на дерето в село Кости, поради което страната е отпуснала съвсем 1,2 млн. лева за почистването му през предходната година.

Кости също остана под вода вследствие на пороя. Репортаж на БНР от началото на 2022 година демонстрира, че локалните хора се оплакват от това, че 20 години коритото на река Велека не е било почиствано нито един път, а вместо това се позволява сеч на гори. Поради тази причина при всеки по-сериозен дъжд селището се наводнява.

" За страдание по най-трудния метод Природата през днешния ден ни сподели какъв е същинският резултат от кметското безхаберие ", разяснява още Емил Пейчев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР