Тежки метали и пестициди, паразити и фекалии: този отровен коктейл

...
Тежки метали и пестициди, паразити и фекалии: този отровен коктейл
Коментари Харесай

Отровен коктейл: Защо хората се къпят в една от най-мръсните реки в света

Т ежки метали и пестициди, паразити и фекалии: този токсичен коктейл се носи във водите на свещената река Ганг. Защо все пак доста индийци всеки ден влизат във водите на реката и даже пият от тях?

Слънцето изгрява над река Ганг във Варанаси. Часът е 5:45, а Вишвамбхар Натх Мишра влиза във водите на най-свещената индийска река. Той се потапя тъкмо шест пъти и отпива две глътки от водата. След това се моли на бога на слънцето. Мъжът извършва този обред всяка заран. 

Мишра има особена връзка с най-дългата река в Индия, разказва Оливер Майер, представена от .

Той е духовник, професор по инженерство и управлява организация, която се грижи за чистотата на реката. " Ние имаме вяра в силата на Ганг. За мен реката е чиста. Въпреки цялото замърсяване ”, убеден е Мишра. 

Serene Ganges
— Anil Nautiyal (@Nauti604)
Ганг е една от най-мръсните реки в света

Река Ганг обезпечава към 40 % от водата за популацията на Индия, споделя кореспондентът на АРД Оливер Майер. Според разнообразни проучвания обаче това е една от най-мръсните реки в света. 

" Само във Варанаси отпадните води се изтичат в реката на 22 разнообразни места, без да бъдат филтрирани ", изяснява Удай Кант Чаудхари от Института за ръководство на Ганг. “Това разрешава на огромен брой замърсители да навлязат в Ганг ”, добавя мъжът.

Във Варанаси учените са разкрили на някои места извънредно високи равнища на тежки метали като олово и живак. Открити са и многочислени патогени като бактерии, вируси и паразити, които водят до съществени здравословни проблеми. Освен това има разнообразни химикали, в това число пестициди, разтворители и масла, които се вливат в Ганг и трайно замърсяват водата. 

Now every river can be polluted as the Ganges, every city can be a slum, everywhere can have the rape rates of Kerala
— Ayanami Reispecter (@Ayanami_Reicist)
За индийците реката е свещена

Но за доста от жителите на Варанаси тяхната религия е по-важна от обстоятелствата. За милиони индийци градът е заветен, тъй като съгласно легендата Варанаси е дом на Шива, а реката въплъщава богинята Ганга. 

Смята се, че една глътка от светената вода лекува всички заболявания. Рам Бали има вяра в това. Той е на 73 години и повече от пет десетилетия работи като лодкар по Ганг. “Аз също постоянно пия от водата ”, споделя той. “Защото тя е свещена. ” Той не има вяра, че водата може да му навреди, даже в противен случай. “Дължа цялото си здраве и сила на Ганг ”, споделя Рам Бали пред АРД с усмивка на лицето.

GangES w Wiśle, gangSTER w Warszawie...
— Wnuk Ułana (@JanWert3)
" Обичам Ганг "

Вишвамбхар Натх Мишра и сътрудниците му постоянно посещават едно от местата, където отходни води се вливат в Ганг. Там мирише на фекалии, а водата е кафява. “Който желае да пие от Ганг, би трябвало да е сигурен, че няма никакви фекалии във водата ”, споделя мъжът. “Но казусът не е подобен, както се вижда с просто око. ” Един от чиновниците на Мишра взима проби. В предишното лабораторни проучвания към този момент са доказвали, че на някои места водата е толкоз нечиста, че даже рибите не претърпяват. 

Мишра споделя, че не се прави задоволително за битката със замърсяването на реката и за това отговорност носят политиците. Но на въпроса дали ще продължи да се къпе всяка заран във водите на свещената река, дава отговор утвърдително: “Разбира се, аз обичам Ганг. ” 

* Вижте и това видео от архива ни:  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР