Тежката участ на мюсюлманския етнос рохинджа ще помрачи пътуването на

...
Тежката участ на мюсюлманския етнос рохинджа ще помрачи пътуването на
Коментари Харесай

Трагедията на рохинджите ще помрачи посещението на папата в Мианма и Бангладеш

Тежката орис на мюсюлманския етнос рохинджа ще помрачи пътуването на папа Франциск до Мианма и Бангладеш. Мианма, откъдето през последните три месеца избягаха 620 000 рохинджи, ще одобри Франциск в дните от 27 до 30 ноември, а прилежащият Бангладеш, приел тези бежанци, ще приветства папата от 30 ноември до 2 декември.

Като неприкрит бранител на унизените, папата е заставен да приказва за репресираното малцинство, само че съгласно локалната католическа черква той би трябвало да не употребява думата " рохинджа ", с цел да избегне дипломатическа рецесия. Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Зей Раад ал Хюсейн е заявявал, че рохинджите са жертви на " учебникарски образец за етническо пречистване ", а главата на Римокатолическата черква в Бангладеш кардинал Патрик д`Росарио назова офанзивите против тях " опасност за човечеството ".

Но множеството хора в Мианма имат друго виждане. Армията упреква бунтовниците за насилието в западния мианмарски щат Ракхайн, а управляващите и обществото като цяло възприема не като жители, а по-скоро като противозаконни имигранти от Бангладеш мизерстващите рохинджи, които в множеството случаи нямат гражданство.

Във видеообръщение преди визитата папа Франциск декларира, че " няма самообладание да се срещне " с народа на Мианма, само че не употребява думата " рохинджа ". Той споделя, че отива там, с цел да насърчи " всевъзможни старания за създаване на естетика и съгласие в работа на общото богатство ".

Може би когато е на място, папата ще бъде по-прям. През август той се възмути от " преследването на нашите братя рохинджи ". А предходната година не се побоя да провокира свада с Турция, когато назова " геноцид " всеобщото изтребване на арменци през Първата международна война.

Главата на Римокатолическата черква в Мианма кардинал Чарлз Бо сподели предходната седмица по ватиканското радио, че се надява папската аудиенция в действителност да помогне за прекъсване на " гражданската война, която се води сред етнически групи и военните ". Бо, който се срещна с Франциск в Рим, сподели, че папата ще включи в програмата си среща с военачалник Мин Аун Хлаинг - индивидът, който стои зад суровите ограничения на армията в Ракхайн. " Може би той ще съумее да смекчи сърцето му и може би това ще бъде първата стъпка към мира ", сподели кардиналът.

Франциск ще беседва и с носителката на Нобелова премия за мир Аун Сан Су Чжи, в този момент де факто цивилен властник на Мианма, която бе изложена на мощна интернационална рецензия за мълчанието си по въпроса за рохинджите. Светият отец ще се срещне и с авторитетни будистки монаси.

Мианма бе изолирана военна тирания до произвеждането на свободни избори през 2015 година Едва през май т.г. бяха открити дипломатически връзки с Ватикана. Малко под 1.3 на 100 от 51,8-милионното население на Мианма са католици, сочат данни на Ватикана.

Когато се трансферира в Бангладеш, Франциск ще се озове в страна с преобладаващо мюсюлманско население, която в последно време е постигнала огромен прогрес в своето развиване - през предходната година равнището на бедността е спаднало под 25 % спрямо близо 50 на 100 през 2000 година Според статистики на Ватикана от 2015 година в Бангладеш има към 375 000 католици (0.24%) измежду население от 159 милиона.

Папата " ще признае достиженията на страната " и ще извиси гласа на бедните " към целия свят ", изключително по въпроси като измененията в климата, правата на индивида и бежанците рохинджи, сподели Д`Росарио пред радио " Ватикана ".

Бангладешката стратегия на аржентинския папа включва посещаване в сиропиталище в Дака, ръководено от монахини фенки на Майка Тереза, отслужване на литургия навън за ръкополагането на 16 свещеници, на която се чака на участват 150 хиляди индивида, както и срещи с религиозни и цивилен водачи.

Папа Франциск подхваща своето двадесет и първо пътешестване в чужбина. Това е третото му отиване в Азия - континент с дребен брой католици и с огромни разлики в степента на развиване. Франциск, който е първият актуален неевропейски папа, се стреми да разшири световното наличие на своята черква. (БТА)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР