Тежка остава обстановката и в други населени места в Карловския

...
Тежка остава обстановката и в други населени места в Карловския
Коментари Харесай

Карловското село Каравелово също е откъснато от света, ситуацията остава тежка

Тежка остава ситуацията и в други обитаеми места в Карловския район. Най-сложна е обстановката в няколко села, през които минава придошлата река Стряма. Проходът Троян - Кърнаре е затворен поради срутище. Достъпът до село Розино е стеснен. На места няма ток.

Незапомнено водно злополучие сполетя хората в с. Каравелово и обстановката тук остава комплицирана. Селото е разграничено на три от водата и е налично единствено откъм основния път за с. Баня, само че и там мостът е затворен. Мостовете, които свързват Каравелово със прилежащите обитаеми места през днешния ден бяха безусловно погълнати от водната буря. Тя наводни и Подбалканския път, а завод за консерви и къща в село Столетово безусловно бяха завладяни от река Стряма.

Мостът на село Слатина е злепоставен, има наводнени магазини и къщи, във вода е и цялото село Розино, където може да се влезе единствено с високопроходими коли. Има паднали електрически стълбове и електроподаването е лимитирано. Критичната обстановка сплоти напъните на държавни, военни, локални и общински структури. Има към този момент и доброволци, които са подготвени да оказват помощ.

Огромна вълна събудила хората в Каравелово рано сутринта.

" Имаше вода до коляното и от този момент водата се качва непрекъснато нагоре, не стопира и не стопира, до в този момент. Стигна метър и половина, в този момент допреди 20 минути беше метър и половина ", описа един от бедстващите.

" Сутринта към 6:30 изобилен дъжд и непочистеното корито направи яз и вие сами виждате защо става въпрос, над 500 хиляди лв. са ни загубите ", сподели Христо Атанасов - притежател на консервна фабрика.

На места е имало двуметрова вълна.

" Чудо е, че досега нямаме тежки вести за починали и потърпевши хора, в действителност е знамение, подобен потоп, излял се от небето не се случва всякога ", съобщи гл. комисар Николай Николов - шеф на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

Продължават избавителните действия за извеждане на хората от наводнените региони.

" В момента са избавени две дами с едно дете, сега шест индивида с въжета се изкарват и се избавят, тече избавителна интервенция ", изясни Красимир Димитров - Софийска избавителна работа.

" Предвиждаме с хеликоптерите да бъдат доставени храна и вода за тези, които са от другата страна на реката. Пътуват експерти - сапьори, които ще огледат местността, където може да се сложи понтонен мост, с цел да може да създадем връзката с другата страна на реката ", съобщи адмирал Емил Ефтимов - шеф на защитата.

Екипи от доброволци от обяд са ситуирани по река Стряма до вливането ѝ в река Марица, с цел да осведомят за появяването на нова висока вълна.

" За първи път виждам толкоз вода и хората с право реагират, тъй като може би за втори или трети път те се наводняват тъкмо от тази река при проливни дъждове. Наистина считам, че страната би трябвало да вземе ограничения да почисти коритото на реката ", сподели Мирослав Колев - кмет на село Столетово.

Започва и следствие за аргументите за потопа от Националната следствена работа.

" Имаме първични данни за неконтролирано изсичане на дървесина, което би могло да бъде в причинно-следствена връзка ", съобщи Юлияна Петкова - заместник-директор на Националната следствена работа.

Наводнените терени са огледани с дрон, с цел да се събере доказателствен материал.

Вижте повече в директното включване на Димитър Димитров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР