Технологии за получаване на ново поколение биоматериали, базирани на ядливи

...
Технологии за получаване на ново поколение биоматериали, базирани на ядливи
Коментари Харесай

Проф. Алберт Кръстанов от  УХТ сред най-влиятелни учени в св...

Технологии за приемане на ново потомство биоматериали, основани на ядливи базидиомицетни гъби, са във фокуса на вниманието на чл.-кор. проф. дтн Алберт Кръстанов, началник на катедра „ Биотехнологии “ в УХТ. Mицелно основаните биокомпозити съставляват извънреден интерес, както от позиция на екология и въвеждане на „ зелени “ новаторски индустриални технологии, по този начин и са в цялостно сходство с правилата на кръговата стопанска система и нейното стабилно развиване.

Мицелно основаните биокомпозити са изцяло естествени, биоразградими и могат да бъдат подложени на компостиране след довеждане докрай на цикъла им на приложимост. Физико-химичните, механични и термодинамични характерности на мицелно основаните биокомпозити са конкурентни на синтетичните полимери и им разрешават с триумф да се употребяват в строителството, архитектурата и дизайна, текстилната, опаковъчна и други индустрии.

Заради това и редица други свои изследвания професорът още веднъж бе включен в първите 2% на класацията на Станфордския университет (САЩ) за въздействието му като академик върху развиването на международната просвета през миналата 2021 година Той попада в влиятелната ранглиста за трети път и е измежду дребното български учени, чиито изследвания се разгласяват в реномирани издания и се цитират от сътрудниците им по целия свят, в тази ситуация повече от 5000 пъти.

Проф. Кръстанов посочи, че високите достижения са резултат на екипната работа в катедрата, както и на партньорството с сътрудници от други университети у нас и в чужбина, например университета в Падуа, Италия. А изявленията в тази област са с висока цитируемост.

Той уточни още, че към биоматериалите, върху които работи със своя екип, към този момент демонстрират интерес доста компании, с които катедрата поддържа връзки. С помощта на представители на бизнеса тук и зад граница сега в четвърти блок в УХТ се оборудва нова съвременна лаборатория, където се работи и върху новоизолирани (и идентифицирани) представители на медицински гъби, които имат впечатляващ капацитет в приемането на артикули (функционални хранителни полизахариди ) с висока хранителна стойност и за приложение в медицината!

Друг план, по който се работи взаимно с университет в Украйна, е основаване на цялостна  идея за приемане и приложение на така наречен „ персонализирани пробиотици “. Продуктите ще бъдат предопределени за хора с съответни здравословни проблеми и се базират на спецификите на персоналния микробиом на организма. Това е най-новата наклонност в приложението на пробиотиците като хранителна добавка с клинично потвърдени здравословни резултати.

Друга област на изследвания в катедра „ Биотехнологии “ е биологичната интензивност на разнообразни естествени съединения, артикули и съставни елементи на храни. Работим по 5 плана, като активността ни е обвързвана с установяване благотворното въздействие върху имунната и храносмилателната система на индивида, както и хранителна стойност, биодостъпност и бионаличност на хранителни субстанции, съобщи проф. Кръстанов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР