Министерството на образованието и науката не обсъжда и не подготвя

...
Министерството на образованието и науката не обсъжда и не подготвя
Коментари Харесай

МОН няма да въвежда изпити в детската градина

Министерството на образованието и науката не разисква и не приготвя въвеждането на изпит в детската градина.

От ведомството показват, че сега в детските градини годишно и във всяка възрастова група се наблюдават достиженията на децата първоначално и края на образователното време - 15 септември и 31 май.

От МОН означават, че най-често за следене достиженията на децата и за установяване на учебната им подготвеност в детските градини се употребява игровия метод, а инструментите за това с изключение на играчки са и разнообразни изображения на съответни обстановки. Един образец би могъл да бъде детето да откри и да опише къде се намира дадена играчка. За същия въпрос може да бъде употребена и картинка, на която е изобразена аналогична обстановка. От министерството прецизират, че това се случва в границите на ежедневните занимания на децата, без самите те да знаят по кое време учителят прави тази инспекция.

Към момента всеки преподавател може да избере по какъв метод и с какъв инструмент да направи това.
 Четвъртокласниците през днешния ден събират точки на дребните матури
Четвъртокласниците през днешния ден събират точки на дребните матури

Малките матури се организират като тест, на който учениците събират точки

МОН разяснява, че възнамерява създаването и използването на обединен инструмент за следене на достиженията на децата за всички детски градини. Той обаче няма да е под формата на изпит и всъщност ще резервира и настоящия модел на работа - под формата на игра и без децата да схващат, че се ревизират техните познания и умения.

Срокът за разработване на подобен обединен инструмент за всички детски градини е до 2027 година, след което учителите ще стартират да го ползват. Целта е да бъдат подхванати нужните подготвителни действия, в това число и необятно професионално разискване и апробиране на инструмента.

МОН показва, че този инструмент няма да промени нищо за децата, само че ще даде опция за съпоставимост на резултатите сред другите институции.
 По-голяма е потребността от ясли, в сравнение с от детски градини в София
По-голяма е потребността от ясли, в сравнение с от детски градини в София

За 3 000 деца повече от предходната година се търси място в яслите и детските градини
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР