Технологичният гигант Мета (Meta), собственик на социалните мрежи Фейсбук (Facebook)

...
Технологичният гигант Мета (Meta), собственик на социалните мрежи Фейсбук (Facebook)
Коментари Харесай

„Мета“ спира достъпа до новини за потребителите в Канада

Технологичният колос " Мета " (Meta), притежател на обществените мрежи Facebook (Facebook) и Инстаграм (Instagram) стопира публикуването на вести за потребителите в Канада. Причината е, че съгласно локалното законодателство интернет колосите би трябвало да заплащат на издателите за разпространяването на новинарско наличие. Това оповестиха от компанията, представени от.

Промените ще влязат в действие в идващите няколко седмици, изясни информационният шеф на " Мета " Анди Стоун. Потребители на обществените мрежи към този момент получават предизвестия от платформите, че няма да виждат линковете към вести, оповестени в платформата, в случай че се намират в Канада.

Решението е " безконтролно "

Министърът по въпросите на културното завещание на Канада Паскал Сент-Онж дефинира решението на " Мета " като " безконтролно ". Допълни, че компанията избира да блокира достъпа на потребителите си до " висококачествени и локални вести вместо да заплати заслужено на медиите ". " Ще отстояваме решението си. Ако държавното управление не може да отбрани канадците от софтуерните колоси, кой би могъл ", добави Паскал Сент-Онж.

Канадската социална медия CBC също дефинира решението на " Мета " за безконтролно и съобщи, че компанията злоупотребява с пазарната си мощ.

Набираща сили наклонност

Канадското законодателство, което визира и колоси като притежателя на Google (Google) – компанията " Алфабет " (Alphabet), е част от опитите на държавни управления по света да накарат софтуерните компании да заплащат за новинарското наличие, което популяризират. През 2021 година сходен закон беше признат и в Австралия. И Google, и Facebook тогава заплашиха, че ще лимитират услугите си, само че в след това се споразумяха с медиите в страната. Подобни ограничения се разискват и в Европейски Съюз. В Съединени американски щати щатът Калифорния разгласи, че разисква въвеждането на такова законодателство.

Според Google канадският закон е по-широкообхватен от тези в Австралия и Европа, защото се изисква заплащане за линковете към новинарсо наличие, които излизат в резултатите при търсене, и може да се ползва и за основатели на наличие, които не са медии.

Според " Мета " линковете към новинарско наличие са под 3% от това, което потребителите виждат във фийда си, и прибавят, че те нямат икономическа стойност. Премиерът на Канада Джъстин Трюдо разяснява през май, че сходни причини са несъстоятелни и " рискови за демокрацията и стопанската система ни ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР