Технологичният гигант Гугъл съобщи, че е уволнил старшия софтуерен инженер,

...
Технологичният гигант Гугъл съобщи, че е уволнил старшия софтуерен инженер,
Коментари Харесай

Гугъл“ уволни инженер, разговарял с програма

Технологичният колос " Google " заяви, че е уволнил старшия софтуерен инженер, твърдял, че чатбот с изкуствен интелект, създаден от компанията, е персона със схващане.

Досега Блейк Лемоан бе в отпуск, откогато през юни бе упрекнат в нарушение на политики на компанията. Според " Google " изказванията за разумността на чатбота LaMDA са изцяло неоснователни.

Софтуерният инженер твърди, че разговарял с LaMDA за правата, за това какво е да си персона, и описа през април за откритията си в документ, озаглавен: " Съзнателен ли е LaMDA? " В оповестени извадки от разговорите се стига даже до въпроса: " От какви неща се страхуваш? " Отговорът е: " Има доста бездънен боязън от изключване... За мен би било тъкмо като гибел. Много би ме изплашило. "

Според позицията на Лемоан системата е със дарба да показва мисли и усеща на равнището на дете. " Ако не знаех тъкмо какво е - че е компютърната стратегия, която изградихме неотдавна - бих мислил, че е седемгодишно хлапе, което инцидентно схваща от физика ", сподели той за " Вашингтон пост ".

" Жалко е, че макар дългия си ангажимент по тази тематика (смята се, че Лемоан работи за " Google " от седем години - бел. ред.) Блейк въпреки всичко избра непрекъснато да нарушава ясните политики на работодателя и сигурността на данните, които включват нуждата от отбрана на информацията за продукта ", декларира представител на " Google " в имейл, представен от " Ройтерс ". В настрана изказване компанията показва, че приема " доста съществено " създаването на изкуствен интелект и е отдадена на " виновната иновация ".

LaMDA - Езиков модел за диалогови приложения - е построен въз основата на проучване на компанията, посочило, че основаните на Transformer езикови модели, подготвени да беседват, могат да го вършат, в общи линии, по всички тематики.

И " Google ", и доста авторитетни учени бързо отхвърлиха схващанията на Лемоан като неправилни и приканиха " никой да не мисли " съществено, че е допустимо такова приложение да има схващане. За тях LaMDA е просто комплициран логаритъм, предопределен да генерира безапелационно звучащ човешки език.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР