Техническа неизправност, човешка грешка или лоша инфраструктура. Това са трите

...
Техническа неизправност, човешка грешка или лоша инфраструктура. Това са трите
Коментари Харесай

"Имало е взрив", "пътят лъже": версиите за трагедията на магистрала "Струма"

Техническа нередовност, човешка неточност или неприятна инфраструктура. Това са трите версии, по които съгласно специалисти, с които " Дневник " беседва може да се работи при следствието за, при която македонски рейс се възпламени и 45 души починаха.

Най-смъртоносната автобусна злополука в Европа за последните 10 години (по определението на организация " Франс прес " ), ще бъде разследвана от Националната следствена работа (НСС) и е под специфичния контрол на основния прокурор Иван Гешев. Официалната версия на българските управляващи, показана от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, който управлява НСС е за работа в две съществени насоки - човешка неточност или техническа нередовност. Паралелно следствие на този стадий в Северна Македония няма да има, а локалните управляващи ще спомагат на българските си сътрудници, като основният прокурор на прилежащата страна във вторник също посети мястото на произшествието.

Различни са мненията какво тъкмо може да е предизвикало пожара, по какъв начин и по кое време е зародил - публична информация за това няма. От българската прокуратура потвърдиха единствено, че е имало и гърмеж - аргументите, за който занапред ще се обясняват. За " детонация " се разбра от думите на премиера на Северна Македония Зоран Заев в изявление пред Би Ти Ви във вторник заран, като той се базира на описа на един от оживелите пасажери, с който беше разговарял. По-късно Заев отхвърли да разяснява тематиката, тъй като.

Според експертите, не би трябвало да се пропуща и версията за неприятна инфраструктура . Става въпрос не толкоз за положението на пътя, що се касае за разположението на знаците, отбивки и неналичието на съответна светлинна маркировка.

От на взаимния брифинг със Заев се разбра, че той изключва неравности по пътя или други проблеми с пътя в сектора да са причина за злополуката , само че не разяснява дали може да е обвързвано с маркировката, знаците, отбивката. Янев дружно със Сарафов и вътрешния министър Бойко Рашков беше на мястото на случая рано във вторник. Проверката на районното министерство за проблеми в тази права се чака до 5 дни.

Не бих приел никакъв тип спекулации, че секторът на автомагистралата - вероятни дупки или неравности е нещо, което е било от голяма важност в този случай, тъй като от забележимата картина, която и сега може да се види, по-скоро друга е повода, различен е разновидността.
Стефан Янев,
слжубен министър председател

Граждани, които постоянно минават по пътя обаче изясняват, че секторът, на който е станала злополуката е рисков, тъй като мантинелата, която огражда мястото за отмора, пресича дясната лента за придвижване , а самата отбивка не е задоволително добре обозначена.

Според данни на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ", предоставени в отговор на " Дневник ", за последните три години в този сектор са станали 10 леки произшествия , като няма починали и ранени и или с централизация на пътнотранспортни катастрофи.

Какво се знае досега за случая

Автобусът на компания " Беса Транс " с 52-ма пасажери влиза в България през граничния пункт с Турция " Капитан Андреево " малко след 21 ч. българско време и се насочва към Скопие през София. Малко след среднощ рейсът (който се е движел дружно с още три други, само че преди случая е финален в колоната) е засечен на бензиностанция на излизане от София, където е спрял за отмора.

В 2 часа на тел. 112 е получен сигнал за пламнал рейс на към 30-ия км от автомагистрала " Струма " , след отбивката за село Боснек. От организация " Пътна инфраструктура " популяризират мейл в 02:05 часа, че автомагистралата е затворена поради пламнал рейс. Министерство на вътрешните работи по-късно оповестява за случая като за " самокатастрофирал рейс ".

От фрагментите от (вижте видеа надолу), оценени през целия ден от експерти, медии и жители, както и от разкази на пристигнали по-късно очевидци, може да се заключи, че рейсът се удря в мантинелата, отделяща място за отмора с чешма . Какво тъкмо прави по-късно водачът, от къде минава, с цел да спре в другата мантинела сред двете платна на автомагистралата - не е ясно. На това място транспортното средство изгаря.

© Reuters

Автобусът се е запалил от предната част , като по неофициална информация евентуално хората са били живи, когато той стопира, само че не са съумели да излязат. Шофьорът не е съумял да отвори вратите, а неофициалните известия са, че той е умрял незабавно. Няма публични данни дали е зародил здравословен проблем с него, малко се разяснява и вероятността да се е унесъл или задремал. Няма офицална информация на каква възраст е бил водачът, а на този стадий управляващите не са коментирали и за техническа нередовност на транспортното средство. Пред " Дневник " притежателят на компанията Беким Хаджиу сподели, че няма коментар за злополуката, която го е шокирала (още за компанията - ).
Късно във вторник вечерта обаче министърът на превоза Благой Бочварски разгласи, че компанията и по тази причина стартира процура по лишаване на лиценза й за активност.
Седем души съумяват да се спасят, като чупят задното стъкло на рейса. Те са ранени и настанени в " Пирогов ", без заплаха за живота, само че в потрес.

Жертвите са 45, измежду които и 12 деца, а идентифицирането им (чрез ДНК материал) ще продължи няколко дни.

По време на случая в сектора не е имало други транспортни средства, няма публична информация кой е подал сигналът и по кое време и от къде са пристигнали първите очевидци. Няма данни и за превишена скорост.

Имало е удар в мантинелата

По разкази на оживели те са чули " гърмеж " преди да има пожар . Според заместник-главния прокурор Борислав Сарафов би трябвало да се откри от какво е този гърмеж - дали е от удара на рейса с мантинелата, от спукана гума или от нещо друго. В интернет се появи версия, че в рейса е имало бутилки с нафта, както и газови бутилки (било процедура туристите в Турция да си ги купуват, тъй като били по-евтини). " Към момента няма такива данни ", отговори на въпрос по тематиката Сарафов.

Никой от проверяващите не е коментирал има или няма спирачен път, което би дало информация за реакцията на водача преди или след удара в мантинелата.

© Булфото

Един от първите хора, които идват на мястото на случая е Васил Пиргов, който е от регионалната администрация на Перник и получава сигнал като служебно лице. Той е на мястото към 03:20 часа, когато към този момент там са пожарните и колите за спешна помощ.

Пиргов, който е инженер по мотори с вътрешно горене, разви версията, че " резервоарът с горивото се е спукал от удара, като е работило парното и оттова е тръгнала искрата ".

Според него става въпрос за неточност на водача, само че изключи той да е задремал, тъй като по негова информация 20 минути преди случая е бил на бензиностация. " Предполагам, че е объркал пътя, навил е внезапно кормилото, забива предната гума в знака, който отхвърча на 45 метра, по-късно минава 10 колчета и оттова нещастието става необратима. Автобусът се е запалил от предната страна ", разяснява Пиргов пред " Нова телевизия ".

Неправилно подложен знак

Според Владимир Тодоров, член на управителния съвет на съдружие " Автотехнически специалисти по пътна безопаност " знакът, обозначащ отбивката за паркинга е погрешно комплициран и не е задоволително осветлен . Според него е допустимо това да е повода за случая, тъй като при липста на задоволителна светлина на мантинелата, внезапно се озоваваш в завоя към паркинга.

 Мястото, на което рейсът удря мантинелата. Знакът, който показва, че има отбивка, е прекомерно високо и липсва данни да има светлинна маркировка.
Мястото, на което рейсът удря мантинелата. Знакът, който показва, че има отбивка, е прекомерно високо и липсва данни да има светлинна маркировка.

Тодоров разяснява още, че на сходна отбивка не би трябвало да има знак, който да стои толкоз високо, а по-ниско да има светеща маркировка.

Попитан по какъв начин може да избухне толкоз мощен пожар, той изясни, че е допустимо поради неприятно обозначената отбивка и след удара в мантинелата, да е зародил пожар , който да е задушил бързо хората, тъй че те да не могат да излязат.

" В тази част на автомагистрала " Струма ", от лявата страна има един склон, който ремонтират от близо две години. Пробиват дупки в скалите и поставят мрежи. Образува се тънък прахуляк, който от време на време би трябвало да се почиства, само че това не се случва. При един дъжд от този тънък прахуляк става пързалка ", изясни Тодоров във връзка на информациите, че в сектора е било мокро след дъжд и това може също да е повлияло.

Не е засечено рейсът да е карал с превишена скорост

" Такъв случай се проверява доста мъчно и доста дълго. Огледът би трябвало да бъде осъществен доста точно. В него би трябвало да вземат участие експерти по пожарно дело, по пътно строителство, по редовност на колите и така нататък ", разяснява пред БНР някогашният следовател Георги Илиев.

" Има седем души, които са очевидци. Дано не са спали по време на случая. Те ще кажат дали пожарът е почнал първи или пожарът е вследствие на конфликта с мантинелата ", счита още Илиев. Той изрази мнение, че версиите на следствието ще бъдат не две, а няколко. По думите му следствието би трябвало да наблюдава всичко от началото на пътуването на рейса.



Пред БНР изпълнителният шеф на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " Бойко Рановски разяснява, че " рейсът е в подобен тип, че не могат да се открият данни от техническото средство, което записва придвижването на рейса - тахографа. Всичко е изгоряло ".

Според него по информация на институцията, която управлява, от граничния пункт " Капитан Андреево " до мястото на случая не са регистрирани нарушавания на разпоредбите за придвижване:

Няма данни да се е движил с превишена скорост. Спазени са и всички наложителни почивки.
Бойко Рановски,
изпълнителният шеф на организация "Автомобилна администрация "

" По данни от камери от граничните пунктове и на пътната организация следствените органи могат да извлекат информация, която е нужна за определяне на аргументите за пътния случай ", сподели Рановски.

Граждани за пътя: " Внимавам в този сектор "

" Аз минавам всяка вечер по този маршрут, най-често по мрачно, на път за у дома. Има два сектора, в които доста внимавам, тъй като пътят лъже - този и един различен, на километър по-нататък, при изхода за Старо Село. Ако човек следва в тъмното дясната ограничаваща линия на пътя, в тези две точки интуитивно му идва да хване отклонението, което в тази ситуация е паркинг. Изисква се изпитание на волята, с цел да останеш вляво. Ориентирът - дясната спешна лента - ичезва внезапно вдясно и в случай че пътят ти е чужд, ръцете сами завиват надясно ", написа във фейсбук Димитър Ганчев.

Той твърди, че в този сектор избира да се движи в лявата лента по мрачно, тъй като се ориентира по-добре по лявата маркировка. " Иначе пътят там е в идеално положение, само че съм на практика сигурен, че водачът е следвал дясната ограничаваща лента и не е имал време да разбере, че тя отива в паркинга. Аз съм имал най-малко 5-6 близки разминавания с тази мантинела от евентуално 1000 прекосявания . Знам я, че е там, знам, че има проблем в тъмното да преценява дистанцията сред нея и платното и все пак ми се е случвало да минавам през защрихованото ", писа още Ганчев.

За проблеми с маркировката заяви и Диана Русинова от Института за пътна сигурност пред Българска национална телевизия: " Констатирахме, че пътната маркировка на мястото на случая не е светлоотразителна и шумна . Смятаме, че случаят е станал поради човешка неточност, само че пътната инфраструктура е съдействала. Често водачите по време на тъмната част от денонощието се дезориентират от островчето за отмора ".

 Как би трябвало да наподобява обозначението на отбивка на автомагистралата. Подобни детайли към този момент има и по някои пътища в България. Снимката е предоставена от Владимир Тодоров.
Как би трябвало да наподобява обозначението на отбивка на автомагистралата. Подобни детайли към този момент има и по някои пътища в България. Снимката е предоставена от Владимир Тодоров.

Според някогашния началник на столичния КАТ Богдан Милчев, който в този момент също е в Института за пътна сигурност, няколко държавни управления отхвърлят да се занимават с пътната маркировка. " Маркировката в България не дава отговор на нормативните условия за светлоотразителност. Няма никакво значение дали в този сектор дава отговор или не. Има значение, че когато този рейс е тръгнал от " Капитан Андреево " и се е движил по три автомагистрали, по тях безусловно 50% от маркировката не дава отговор на условията. И тогава водачите се напрягат и уморяват по-бързо, а когато се уморяват по-бързо, те позволяват и по-често неточности. Не желаеме да спекулираме, само че желаеме да повдигнем тематиката доста високо. Не можахме да си вземем поука от Своге и сега поносим идващия случай с толкоз доста жертви на едно място. Трябва това да се приоритизира като главен проблем на идващото българско държавно управление ", споделя Милчев пред БНР. (Повече за мнението му )



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР