Техеран/София. Тази сутрин в 03:12 и 03:14 местно време в

...
Техеран/София. Тази сутрин в 03:12 и 03:14 местно време в
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Земетресение с магнитуд 4.8 е усетено в Иран, Турция, Армения

Техеран/София. Тази заран в 03:12 и 03:14 локално време в Северозападен Иран едно и също огнище основава две разбуждащи трусове, написа Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .
Магнитудите им са надлежно 4.0 и 4.7 съгласно оценки и в двата центъра – Евро-Средиземноморският и този на Геоложки изследвания в Съединени американски щати. Земетресенията са от дълбочини не по-големи от 10 километра под земната повърхнина. Епицентрите са в така наречен Арменски планини (северното окончание на Загроския масив) в провинция Западен Азербайджан, на 50-60 км северозападно от пресъхващото солено езеро Урмия. След тези два труса Европейският център оповестява 7 микроземетресения от същото огнище с магнитуди 2.0 до 2.7. За жал, уеб сайтът на иранският народен център е недосегаем. От Турция, обаче, оказва се, че двете най-силни трусове от серията са усетени и в Хакари, кюрдски град в югоизточна Турция на 130 км от епицентъра. Също и на 110 км от епицентъра в град Юксекова, ситуиран сред северозападен Иран и източна Турция. Параметрите на земетресението предопределят активност в епицентралния регион не по-ниска от VI степен. Това значи съществени повреди в некачествено построените ирански къщи, още повече в планински регион. Има сведение, че разтърсвания са “посетили ” и Нахичеванска самостоятелна република сред Армения и Азербайджан.
Днешната интензивност в граничен регион на Иран с Турция е на към 280 км в запад-северозападна посока от неотдавнашно умерено-силно земетресение в Иран – 7 ноември т.г., магнитуд 5.9. В покрайнините на новата интензивност са известни две мощни трусове, станали през 20 век – през 1930 и 1976 г.г. На 6/7 май 1930 на 55-60 км юг-югоизток се случва земетресение с магнитуд 7.1 в региона на Салмас, откъдето носи името си. Трусът е пагубен за 60 села и град Дилман; градът е изоставен и заместен от новоизградения Салмас. Събитието е среднощно и човешките загуби са сред 1360 и 3000 (неуточнено). Второто пагубно земетресение, погубило сред 4 и 5 хиляди поданици, става на към 80 км северозападно покрай град Чалдъран, провинция Ван, през последната седмица на ноември 1976 година. Петдесет и една хиляди души остават без покрив. Турция също претърпява огромни загуби. Магнитудът на земетресението е 7.3. То става по локален разлом, неразпознат до тогава.
Районът на Северозападен Иран и контактният регион на Източна Турция – региона на земетресенията – се намират в зона на непрекъсната континентална колизия сред Арабската плоча и Евразийската плоча. Притискането сред двете плочи основава деформации по огромна дипла, формирана сред провинция Битлис, западно от езеро Ван, и северните фрагменти на масивите Загрос. Зоната на тези деформации е натрошена от голям брой разломи с друга ориентировка и е източник на прекомерно огромна сеизмична интензивност.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР