Техеран. Руският посланик в Техеран Леван Джагарян е бил поканен

...
Техеран. Руският посланик в Техеран Леван Джагарян е бил поканен
Коментари Харесай

РБК: Иранското МВнР покани за разговор руския посланик заради „неподходяща“ снимка с британския му колега

Техеран. Руският дипломат в Техеран Леван Джагарян е бил поканен на диалог в Министерството на външните работи на Иран поради „ двусмислената реакция на иранската общност “ на фотография, на която той театралничи с английския дипломат Саймън Шърклиф. Съответното потвърдиха пред РБК от дипломатическата задача на Москва в близкоизточната страна.

„ На иранската страна бяха дадени всички нужни пояснения, които към този момент са оповестени в обществените мрежи на посолството “, посочи представител на посолството и добави, че Джагарян към този момент е изразил съжалението си, че фотографията е довела до недоразумения, само че в същото време акцентира, че самият диалог се е провел „ в другарска атмосфера “.

На 11 август съветското посолство показа фотография на Джагарян дружно Шърклиф. Тя съставлява композиционно повтаряне на друга известна фотография, направена по време на Техеранската конференция през 1943 година На него водачите на Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Англия - Йосиф Сталин, Франклин Рузвелт и Уинстън Чърчил - седят в кресла на стълби. На фотографията на посланиците централният стол, който на фрагмента от 1943 година се заема от американския президент, е празен.

Постът провокира отрицателна реакция измежду иранските политици. Министърът на външните работи Джавад Зариф счете фотографията за „ несъответствуваща “. Presstv изясни, че тя припомня на иранците по какъв начин по време на Втората международна война трите страни са нарушили суверенитета на страната, в това число за окупацията на Иран от Съюз на съветските социалистически републики и Англия.

По-късно съветското посолство изясни в обществената мрежа „ Туитър “, че фотографията „ няма антиирански подтекст “. Посолството акцентира, че задачата й не е да се засегант възприятията на иранския народ – а да се отдаде респект на взаимните дейности на съдружниците по време на Втората международна война. Руските дипломати оповестиха и желанието си да укрепят двустранните връзки с Иран въз основа на взаимно почитание.

Техеранската конференция беше първата среща на „ огромната тройка “ - водачите на трите страни: Йосиф Сталин, Франклин Рузвелт, Уинстън Чърчил. Тя се организира в Техеран от 28 ноември до 1 декември 1943 година На нея се реализира единодушие за разкриване на втори фронт в Европа през 1944 година

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР