Махса Амини почина в иранския полицейски арест преди 1 година. Какво се е променило оттогава — и какво не?

...
Техеран — На 16 септември 2022 г. млада жена почина
Коментари Харесай

Техеран — На 16 септември 2022 г. млада жена почина в ареста на иранската морална полиция. Махса Амини беше на 22 години. Иранските власти казаха, че е починала от сърдечен удар, но семейството й каза пред CBS News, че е била смъртоносно пребита от полицията, след като е била арестувана за неправилно носене на задължителния й хиджаб.

Смъртта на Амини е изпратена ударни вълни в цялата страна, предизвиквайки безпрецедентна вълна от антиправителствени протести. Демонстрациите се разпространиха бързо, до голяма степен водени от млади жени, настояващи за основни права. Те накараха рефренът „Жени, живот, свобода“ да отекне по целия свят.

Жени изгориха хиджабите си по улиците, въпреки бруталната реакция на иранските сили за сигурност. Скандиданията се развиха, призовавайки не само за правата на жените, но и за свалянето на възрастния мъжки върховен лидер на страната, аятолах Али Хаменей.

Скоро се появиха седмични митинги по целия свят, като иранци и други в чужбина повториха викове на протестиращите в Иран.

разберете как да се справите с тихата съпротива, за мнозина има ново чувство на страх.

Нели, сега на 18 години, току-що беше завършила гимназия и очакваше с нетърпение да започне колеж миналия септември. След смъртта на Амини обаче Нели стана много активна в уличните протести и в изразяването на несъгласие в социалните медии.

Тя каза пред CBS News, че е била арестувана от прословутите паравоенни сили на Иран „Басидж“ и задържана две седмици. Нели отказа да сподели подробности за случилото се, докато беше в ареста, но каза, че сега се бори с тежка депресия. Родителите й искат тя да емигрира в Австралия, за да завърши обучението си — и да стои далеч от Иран, докато ситуацията в страната се промени.

Как САЩ отговориха на репресиите на Иран?

Международната общност оказа натиск върху правителството на Иран да използва сдържаност, докато противодейства на протестите. Но от самото начало властите в Техеран отхвърлиха протеста. Те нарекоха протестите заговор за подкопаване на Ислямската република от нейните глобални врагове, хвърляйки вината върху САЩ, Израел, Великобритания, Европейския съюз и Саудитска Арабия.

С нарастването на протестите силите за сигурност предприеха репресии по-брутално срещу демонстрантите, стреляйки по тях със сачми и, в някои случаи, с бойни патрони.

Хиляди хора бяха пометени в кръгове от масови арести, като мнозина твърдяха, че са били подложени на грубо отношение в ареста, включително някои, казаха, че са били измъчвани и сексуално насилвани.

Иранските власти отрекоха всички обвинения, наричайки ги пропаганда, насочена към накърняване на международната репутация на страната. Върховният лидер обяви официално помилване на всички арестувани по време на протестите, въпреки че оттогава се съобщава, че много от тях са били повторно арестувани или тормозени от властите.

Камарата на представителите на САЩ наскоро прие Закона за правата на човека и сигурността на Махса Амини . Ако бъде одобрен от Сената и президента Байдън, актът ще наложи допълнителни санкции за нарушения на човешките права на ирански служители.

Вашингтон и други големи западни столици остават силно критични към Иран, а САЩ и Обединеното кралство обявиха допълнителни санкции Петък, насочен към служители в Техеран.

В изявление президентът Байдън каза, че той и първата дама Джил Байдън „се присъединяват към хората по света в паметта на нея [Амини] – и всеки смел ирански гражданин, който е бил убит, ранен или затворени от иранския режим за мирно искане на демокрация и тяхното основно човешко достойнство.“

Г-н. Байдън каза, че Вашингтон е „отговорил на призивите на иранския народ и е организирал безпрецедентна дипломатическа кампания“ за оказване на натиск върху Техеран.

Той каза, че нарастващ брой правозащитници са били преместени в САЩ и рекламира стъпки от САЩ, за да гарантират, че иранците са имали достъп до интернет по време на протестите.

"Също така санкционирахме над 70 ирански лица и организации, отговорни за подкрепата на потисничеството на режима над неговия народ", каза г-н Байдън. „И днес ние обявяваме допълнителни санкции, насочени към някои от най-явните нарушители на човешките права в Иран.“

Министерството на финансите на САЩ каза, че новите санкции, наложени съвместно с Обединеното кралство, Канада, Австралия и други партньори, са насочени „18 ключови членове на силите за сигурност на режима“, заедно с началника на иранските затвори, три медии, контролирани от режима, Fars News, Tasnim News и Press TV, „и трима висши служители“.

Но въпреки все още увеличаващите се санкции, дипломацията също тихо се засили през последните месеци и има забележим напредък.

Какви са отношенията на Иран със света сега?

След смъртта на Амини и под по-голям натиск от всякога от страна на международната общност, напоследък управляващите в Иран показаха повече гъвкавост във външната си политика – вероятно с надеждата санкциите на САЩ да бъдат премахнати, за да облекчат огромната икономическа тежест върху Икономиката на Иран и степента на нейната изолация на световната сцена.

Има забележим дипломатически напредък с някои големи съперници, включително Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и дори САЩ

Най-осезаемият напредък досега беше дипломатическо споразумение, договорено от Китай с дългогодишния регионален враг Саудитска Арабия. И изглежда, че се очертава друг голям пробив.

Както CBS News съобщи през август, г-н Байдън е подписал политически натоварено споразумение с Иран за връщане у дома на петима американски граждани, задържани в Ислямската република, в замяна на режима да получи достъп през следващите седмици до милиарди долари във фондове, държани извън силно санкционираната страна.

Семейството на един от тези граждани на САЩ, Емад Шарги, който е бил задържан в Иран повече от пет години, каза пред CBS News, че са затаили дъх след неотдавнашното му преместване от затвора в домашен арест като високо чувствителните преговори продължиха.

Получаването на достъп до приблизително 6 милиарда долара в ирански държавни фондове, които са били блокирани от САЩ в чуждестранни сметки от години, би било огромно постижение за иранското правителство и много иранци биха го прегърнали .

Мохамад Мехди Рахманиан, главен редактор на вестник Shargh, отбелязвайки споразумението със Саудитска Арабия, каза пред CBS News, че правителството на Иран се движи в правилната посока.

„Ние приветстваме и се надявам да продължи", каза той пред CBS News. „По същия начин се надяваме, че имаме диалог с другите по света, тъй като това е единственият начин за развитие на страната ни.“

„Винаги е по-добре проблемите да се решават чрез преговори, отколкото битки“, каза той.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР