Тегленето на пари от банкомати допреди години бе безплатно, дори

...
Тегленето на пари от банкомати допреди години бе безплатно, дори
Коментари Харесай

Тегленето от банкомат става все по-скъпо, клиенти ще плащат и за Viber съобщения

Тегленето на пари от банкомати допреди години бе гратис, даже и в случай че устройството не беше на банката издател на картата. През 2021 обаче това става все по-скъпа услуга.
От началото на този месец Банка ДСК вкара нова цена при изтегляне от банкомат – таксата към този момент е 0,15% от сумата, само че не по-малко от 0,30 лева Ако тегленето е осъществено от устройство на друга банка, таксата е 0,20%, само че не по-малко от 1,50 лева До септември таксите бяха закрепени на 30 стотинки при изтегляне от ATM на Банка ДСК и 1,50 лева от други. Сега обаче цената на услугата пораства, колкото по-голяма става сумата.
Друга смяна е, че такса за изтегляне от банкомат към този момент се заплаща и за карти на Банка ДСК, които до момента бяха освободени от сходни заплащания - да вземем за пример ДСК-ISIC и Младежка карта.
Засега ДСК е първата банка, която прибягва до този ход. Практиката обаче демонстрира, че в случай че една огромна финансова институция промени метода си, ще я последват и други.
В Пощенска банка личните й картодържатели дължат 0,30 лв. при изтегляне, а в случай че отидат до различен банкомат – 1,30 лв.. В УниКредит и ПИБ таксите са надлежно 0,30 и 1,50 лева
Целта на финансовите институции е да се подтиква заплащането с карта на ПОС терминал, вместо да се теглят пари в брой.
ДСК бе една от първите банки, които по време на пандемията предходната година усилиха лимита за еднократно изтегляне на пари до 1000 лева, с цел да може да има по-малко скупчване пред банкоматите.
Плащанията с дебитна карта на ПОС терминал остават без такси. Тенденцията е този метод на разплащане да става все по-популярен за сметка на тегленето в брой, написа в. „ Сега “.
От 5 октомври Пощенска банка ще вдигне таксите за разкриване и обслужване на някои сметки. Таксата за разкриване на взаимна сметка, която могат да употребяват двама съпрузи да вземем за пример, нараства от 10 лева на 15 лева, а таксата за обслужване на такива сметки се покачва от 8 лева на 12 лева на месец.
Съществена смяна е и това, че клиентите на Пощенска банка ще заплащат такса от 0,12 лева освен за sms вести за касови интервенции и преводи, само че и за други електронни известия за придвижване на пари по сметката им – като тези във Viber.
Таксата за разкриване на общоприета спестовна сметка в Пощенска банка нараства от 1 лева на 3,50 лева, в случай че е без дебитна карта, и на 2 лева, в случай че е с дебитна карта. Месечната такса за обслужване на общоприета спестовна сметка без дебитна карта нараства от 2,50 лева на 3 лева Въвежда се и нова такса за закриване на спестовни сметки в размер на 5 лева, като в този момент тази услуга е безвъзмездна.
Таксата за вътрешнобанкови преводи в Пощенска банка ще нарасне от 2,50 лева на 4 лева - няма значение дали парите се движат сред сметки на еднакъв или на разнообразни клиенти.
От 1 август ОББ вкара такса от 0,7% върху наличността по разплащателни и спестовни сметки на един жител, надвишаваща 1 млн. лева (или тяхната равноценност в непозната валута). От началото на месеца банката понижи и прага за наличностите на сметки на компании, за които събира такса предпазване. За наличия над 500 хиляди лева банката към този момент събира такса от 0,8% годишно, до момента в който през предишния месец таксата беше 1%, само че единствено за суми над 1 млн. лева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР