Театрите в България не могат да се върнат към методиката

...
Театрите в България не могат да се върнат към методиката
Коментари Харесай

Методиката на финансиране на театрите ще се промени, заяви Христо Мутафчиев

Театрите в България не могат да се върнат към методиката на финансиране отпреди изключителното състояние, поради следствията от пандемията, уточни ръководителят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев и добави, че се водят диалози за удължение на постановлението, с което се подсигурява 100% фонд работна заплата за работещите в културните институти. Мутафчиев е в Габрово, където се организира фестивалът на монодрамата „ Соло акт “.

Заради следствията от пандемията от Съюза на артистите ще упорстват заплатите в театрите да бъдат обезпечени, уточни неговият ръководител Христо Мутафчиев: " Поне година и половина или две ще излизаме от обстановка, в която публиката няма да може да образува Бюджета по този начин, както го правехме преди 2019-та година ".

Мутафчиев добави, че поради възходящата инфлация при подписването на Браншовото съглашение с работодатели и синдикати тази есен ще упорства за нарастване на заплатите на всички заети в областта на театралните изкуства с не по-малко от 25 %: " Ние сме подсигурили малко по-високи заплати от позиция на коефициентите, с които сме подписали Браншовото съглашение, само че това за мен не е задоволително. Стандартът може да се усили единствено в случай че Министерски съвет усили Бюджета към Министерство на културата ".

Христо Мутафчиев е посетител на Фестивала на монодрамата " Соло акт ", който се организира на четна година в Габрово. Той разгласи, че двама млади актьори-участници във форума ще получат шанса да се включат в идната актьорска академия на първия български артист, държал в ръцете си Оскар - Димитър Маринов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР