Театралният и музикалният фестивал Варненско лято“ си подават ръка в

...
Театралният и музикалният фестивал Варненско лято“ си подават ръка в
Коментари Харесай

Световното турне на "Летящият Бах" ще премине през Варна

Театралният и музикалният фестивал „ Варненско лято “ си подават ръка в обща стратегия, наречена " Интермецо ". В нея на 20 август ще се показа фамозната групировка за брейк танци Flying Steps от Германия. Шоуто е в Летния спектакъл на Варна от 20.30 ч.

През 2011 година зрелищният театър " Летящият Бах " беше отличен със специфичен приз на най-престижните немски музикални награди Echo Klassik. Причината за това е сполучливият опит на Flying Steps да съчетаят улични танци с елементи от " Добре темперирано пиано " на Йохан Себастиан Бах, изпълнени на сцената на пиано и клавесин, и " оцветени " с електронни звуци, типични за брейка. 

Един от „ летящите “ е Ниран Чантабуаси, прочут като Лил Рок (Lil Rock). От 2005 година е в трупата Flying Steps - четирикратни международни първенци по улични танци. Свидетел е на зараждането на концепцията за " Летящия Бах " и взе участие в основаването на спектакъла.
В изявление за предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " той показа:
" Идеята се зароди в края на 2009. Беше на Ватан Базил, създателя на Flying Steps, който искаше да създадем по-мащабна продукция. Желанието му беше да ни сложи на фона на класическа музика. Но самият той няма класическа основа и му трябваше човек, който да му обясни класическата музика. Затова предложения Кристоф Хагел - диригент от Берлин, който прави доста кросоувър планове. Той пристигна на едно наше шоу и ни видя да танцуваме. И сподели: " Ако ще употребявате класика, би трябвало да е Йохан Себастиан Бах - той има съвършените композиции, които ще паснат на вашия фасон на танцуване ". 
И по този начин започнахме да работим дружно през 2010-а - той идваше, свиреше ни, обясняваше ни гласоводенето и контрапункта в прелюдите и фугите от " Добре темперирано пиано ". Първоначално никой от нас нищо не разбираше, тъй като ние бяхме привикнали на темп, на електронните бийтове, на ударни принадлежности и всякакви резултати. Пътят беше сложен, само че за шанс аз бях свирил малко на пиано и на китара. Затова си сложих за цел да задълбая в музиката на Бах и в действителност даже понаучих пиесите, по които правехме хореографии. В този развой аз осъзнах сложността на фугите, да вземем за пример, другите гласове и контрапункта, тъй че да мога да ги преведа на езика на танца. Кристоф също се стараеше да ни изясни, само че като музикант на танцьори, а аз бях и двете, по тази причина можех да върша прехода по-плавен. И по този начин се получи разговорът, който се вижда незабавно по време на шоуто. Премиерата направихме през 2010 и от този момент пътуваме с „ Летящия Бах “ по целия свят. "

Във Варна тази седмица чакат с неспокойствие Лил Рок и поради обещания уъркшоп по хип-хоп танци на 19 август в The Center. Цялото изявление с него чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР