Театър за деца би могъл да има неимоверно възпитателен ефект

...
Театър за деца би могъл да има неимоверно възпитателен ефект
Коментари Харесай

Д-р Ива Панева: Театърът за деца има възпитателен ефект

Театър за деца би могъл да има неимоверно образователен резултат върху тях, в случай че се приложи по подобаващ метод и се подходи с нужните средства. Това излиза наяве от отчета и проучването на доктор Ива Панева на тематика " Театрални просветителни и лечебни интервенции при показване на креативен театрални артикули пред детски публики “, който е направен като част от изследователските й действия по време на работата й с детски публики от етнически малцинства по план " Артист в махалата “ към фонд " Култура " 2023 на Община Варна.

Докладът бе показан и на конференцията " Културният свят доближава до всички “ към план на Сдружение " Наш свят “ към Министерство на културата, която се организира преди дни в морския град.

Основните теоретико-практически търсения на доктор Ива Панева са в областта на просветителния и лечебен спектакъл и по какъв начин театралното изкуство и методика могат да са част от просветителния развой и психо-социалното развиване на подрастващото потомство.

Културната и просветителна реалност в България във връзка с детското психо-емоционално развиване, самостоятелни ползи и просветителни специфики се дефинират от цялост от възрастови, социо-културни и георгафски фактори. Необходимо е да се означи, че българските децата в 21 век израстват в среда на " когнитивен дизонанс " – подбуден от смяната на средствата и методите на другарство, които се реализират на разнообразни равнища: междуличностни, вътрешни и пространствени, безапелационна е доктор Панева. Виртуалната глобализация, софтуерното развиване, неналичието или несъразмерното налагане на физически и психически граници на другарство, изключително след претърпяната пандемична конюнктура през последните години, допуска появяването на нов тип аудитория, която още от раждането си е изложена на многочислени медийни и софтуерни източници и друг тип светоусещане от предходни генерации, излиза наяве още от отчета й.

Трудът на доктор Панева наблюдава теоретични специфики на категоризация на детската аудитория и показва изведени съответни театрални подходи за привличане на детски публики за възстановяване на тяхното усещане на театралния артикул постоянно включващ лечебен резултат. Изведените проучвателен насоки са в резултат на дългогодишната работа на основаване на авторски детски спектакли ( " Джуджи в космоса “ (2013), " Малкият Аз-съм-аз “(2019), “SOS Черно море “ (2022), " Спасявам морето “ (2023), " Еко фантазии “(2023), показани от " Театър Наш свят “ под режисурата на доктор Ива Панева. 

Необходимостта да се включи публиката в представлението посредством авансово премислени и драматургично заложени сегменти е от главно значение за основаване на ангажиращ театрален артикул, който има за цел да построи предпоставки за замесване на децата в действието и театралната действителност. Създаването на пиеса, която слага публиката в ролята на деен фен е от главно значение в актуалния спектакъл за деца. По време на основаването на представлението, авторът/режисьор търси подобаващи моменти за замесване на децата в разказа посредством присъединяване им в действието.

Изследването на данните на публиките след спектаклите " Еко фантазии “ и " #Фейк спектакъл / Фалшив свят “ демонстрира неправдоподобен резултат върху възпитателното влияние на публиките. Деца и юноши респективно споделят наученото след представленията и дълготрайния резултат е на разположение. Театър, със зрелищната си и експресивна хармония е в действителност доста добър инструмент за обучение и би трябвало да бъде включено като регулярен способ в учебните заведения.

Подробното проучване включващо освен теоретични разбори, само че и обобщаването на анкетни карти попълнени от децата и юношите от кв. " Аспарухово " и кв. " Владиславово ", ще бъдат включени и в книгата на доктор Ива Панева " Театърът като терапия “, която е в щемпел и следва да излезе.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР