Театър Азарян в НДК представя Шахнаме: Сказание за Зал под

...
Театър Азарян в НДК представя Шахнаме: Сказание за Зал под
Коментари Харесай

В "Шахнаме: Сказание за Зал" зрителят припознава себе си повече в Изтока, отколкото в Запада



Театър " Азарян " в НДК показва " Шахнаме: Сказание за Зал " под режисурата на Елена Панайотова. Спектакълът се завръща на сцената, откакто получи и  премия " Икар " за авторската музика на Николай Иванов. Постановката има и номинации за другата влиятелна театрална премия - " Аскеер ".
" Интересът е многопластов. Разбира се, има нещо екзотично и забавно, което притегля фена. Това е текст, който се базира на античен персийски епос – класика под закрилата на ЮНЕСКО, за полезностите, които са нематериални и би трябвало да бъдат непокътнати. Това са безпределно забавни истории, които придвижват послания от древността и под формата на приказка за възрастни, българският фен е елементарно да припознае себе си повече в Изтока, в сравнение с в Запада ", сподели в предаването " Хоризонт до обед " Елена Панайотова. 

В спектакъла има неща, нетипични за българския спектакъл – музика онлайн в осъществяване на Марина Великова и Николай Иванов, създатели на група " ОМ ", означи Панайотова.

" Това са крачки към раждането на театъра, когато всичко се е случвало онлайн. Освен магията, спектакълът сякаш образова също по този начин, носи мелодии, непознати, от едно друго време . "



" Подхождам съвсем като откривател. Подготовката на спектакъла лиши към две години - доста деликатно да помислим и по какъв начин да подходим, тъй че това да не наподобява на етнографски експонат, сценичен. Дадохме модерна трактовка, само че следвахме ритуалите на античното описване на истории в Иран . Интуитивно се опитахме да разкажем историята, правилни на тази просвета. Моят подтик е да открия следите на моите прародители – когато някъде прабългарите са минавали по тези земи ", показа Панайотова пред БНР.

Спектакълът към този момент гостува с триумф в Техеран.

" Шахнаме споделя за предислямската история на човечеството. Без персийската цивилизация нямаше да може да съществува човечеството . "

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
По обявата работи: Яна Боянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР