Те трябваше да бъдат под ключ, в сигурно складово помещение

...
Те трябваше да бъдат под ключ, в сигурно складово помещение
Коментари Харесай

„Европол“ е в паника: Откраднаха досиетата на висши полицейски служители

Те трябваше да бъдат под ключ, в несъмнено складово помещение надълбоко в централата на „ Европол “ в Хага. Ала в този момент „ Европол “ е в суматоха. Част от  извънредно чувствителни файлове, съдържащи персоналната информация на висши ръководители на правоохранителните органи, е била открадната.

Според вътрешна записка на организацията и диалози с сегашни и някогашни чиновници, персоналните досиета на зпълнителния шеф на „ Европол “ Катрин Де Боле и други висши чиновници са изтекли някъде преди септември. Те са били съхранявани на книжен притежател.

„ На 6 септември 2023 година дирекцията на Европол беше осведомена, че персоналните досиета на няколко чиновници на Европол са изчезнали “, гласи бележката.

Когато чиновниците ревизираха всички записи на организацията, тя откри „ спомагателни изчезнали файлове “, добави той

Инцидентът беше обект на диалози в организацията, основана в Хага. Служителите си разменяли бележки за това по какъв начин файловете са изчезнали. Най-вече те се опитваха да схванат по какъв начин централния правоприлагащ орган в Европа се е забъркал в такава каша.

„ Като се има поради ролята на „ Европол “ като правоприлагащ орган, изгубването на персонални досиета на членове на личния състав съставлява сериозен случай с нарушение на сигурността и персоналните данни “, се споделя в бележката, споделена във вътрешната му система за известия и датираща от 18 септември.

Европол е една от най-големите организации на Европейския съюз

Той координира огромни интернационалните следствия и интервенции с националните полицейски органи и сътрудници. Сред тях са Интерпол и ФБР на Съединените щати.

POLITICO беседва с четирима сегашни и някогашни чиновници на Европол, осведомени с случая. Някои от изгубените файлове се появиха още веднъж. Гражданин ги откри изоставени на публично място в Хага. Той ги занесе в локално полицейско ръководство, споделиха четиримата чиновници.

Засега не е ясно какъв брой време са били в неопределеност, нито за какво са били изведени от вътрешността на институцията

В отговор на въпросите на POLITICO, представителят на полицията в Хага Стивън ван Сантен сподели:

„ Полицията в Хага е взела участие в някои детайлности, свързани с настоящо вътрешно следствие на Европол “.

Досиетата на личния състав са тези на изпълнителния шеф на Европол Де Бол и трима от нейните заместник-директори. Това са Юрген Ебнер, Андрей Линцо и Жан-Филип Лекуф.

Досиетата с човешки запаси могат да съдържат информация по отношение на кандидатурата за работа на длъжностното лице, съответното образование, дати на раждане, сватбен статус, лица на прехрана, сегашен адрес и друга постоянна информация, съхранявана от HR, сподели един от чиновниците.

След случая ръководителят на отдел „ Човешки запаси “ в организацията Масимилиано Бетин е бил пуснат в административен отпуск, споделиха четиримата чиновници

Във вътрешната записка на “Европол “ се споделя, че „ на този декор ръководителят на отдела за човешки запаси няма да бъде разполагаем до второ разпореждане “ и „ ръководителят на отдела за администрация ще обезпечи непрекъснатост на работата за ръководството на отдела за човешки запаси “.

Имейл, изпратен от POLITICO до имейл адреса на Бетин в Европол, получи автоматизиран отговор, който гласи „ благодаря ви за известието, не съм разполагаем. Нямам достъп до пощата си “. На страницата на Бетин в LinkedIn се споделя, че той „ интензивно кандидатства “ за нова работа.

В изказване за POLITICO Бетин сподели, че не може да разяснява случая.

Чувствителните хартиени HR файлове на Европол се съхраняват заключени в сейф, в стая, която е лимитирана за личен състав

Много малко хора знаят кода на сейфа, сподели един от чиновниците, които са имали директна визия за процедурата. Не е ясно по какъв начин са взети файловете.

Бетин, който е служил като основен маршал в италианските полицейски сили, е бил началник на човешките запаси в Европол от 2016 година Агенцията има общо над 1400 чиновници.

Една от теориите е, че файловете може би са взети, с цел да навредят на Бетин, в подтекста на вътрешни спорове в организацията, съгласно чиновници.

Европейският контролен орган по отбрана на данните (ЕНОЗД) също беше известен за случая, както и чиновниците, чиито файлове бяха наранени, се споделя във вътрешната записка.

В изказване до POLITICO ЕНОЗД съобщи, че не може да разяснява „ на този стадий настоящи случаи “.

Пресслужбата на Европол отхвърли да разяснява въпросите на POLITICO, заявявайки, че „ не е в положение да разяснява “ вътрешни въпроси.

Източник: POLITICO/Превод: SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР