Те са получени от онлайн търговци от наложен платеж, съобщава

...
Те са получени от онлайн търговци от наложен платеж, съобщава
Коментари Харесай

НАП следи 42 милиона пратки за над 3.6 млрд. лева

Те са получени от онлайн търговци от натрапен платеж, оповестява приходната организация / 12:04 ч. 24  article picture alt description
Снимка: списък 3e-news/БТА

Близо 42 милиона колета следи Национална организация за приходите (НАП), като сумата от натрапен платеж е над 3,6 милиарда лева Това демонстрират данните за лицата, извършващи продажби в интернет, подадени в Национална агенция за приходите от пощенските оператори (куриерските фирми).

Над 11 милиона от пратките са на физически лица, като повече от 34 хиляди са заявили приходите си от продажби в интернет за 2020 година, допълват от приходната организация.
Още по тематиката / 9 ное 2021 Финанси / 25 окт 2021
Получените суми от натрапен платеж, подадени от куриерските компании, се отразяват в авансово попълнените данъчни заявления, от които физическите лица могат да се възползват при оповестяването на приходите си, добити през годината.
При продажба на движимости за персонално прилагане и такива, които не са купени за по-късно да бъдат препродадени, жителите не дължат налог и няма потребност да заявяват получените суми, прецизират още от Национална агенция за приходите.
Физическите лица, които правят комерсиална активност в интернет за облага, без значение, че не са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон, са длъжни да заявяват приходите си от продажби в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ, припомнят от Национална агенция за приходите. В случаите, в които физическото лице получава приходи от друга стопанска активност в качеството си на аграрни собственик, свободна специалност или занаятчийска активност посредством продажби в интернет с натрапен платеж, получените суми се заявяват в Приложение № 3. При продажба на творби на изкуството, предмети за сбирки и антикварни предмети, която не е обвързвана с осъществявана от физическото лице стопанска активност, приходите се заявяват в Приложение № 5.
Продажбите в интернет, които са за облага, се таксуват с налог от 10% или 15% според от това каква активност правят търговците.
Национална агенция за приходите започва и осведомителна акция, ориентирана както към търговците онлайн, по този начин и към потребителите. Целта на самодейността е да обясни в кои случаи продажбите на артикули в интернет подлежат на облагане, да насърчи доброволното обявление на доходи и извършването на покупки от надеждни търговци. Чрез страниците на приходната организация във Facebook - „ Влез в час с налозите “ и „ Вземи си касовата записка “ ще бъдат разяснявани правата и отговорностите на търгуващите в интернет и техните клиенти, както и опциите им да подадат сигнал, в случай че попаднат на неточен търговец.
Повече информация за това кои приходи от търговия в Интернет се таксуват може да разберете от видеото в канала на Национална агенция за приходите в YouTube и в уеб страницата на приходната организация.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР