Те са облечени в истински животински кожи, тежащи около 30-40

...
Те са облечени в истински животински кожи, тежащи около 30-40
Коментари Харесай

Зимна приказка за кукери, чауши и как традицията се предава от баща на дъщеря



Те са облечени в същински скотски кожи, тежащи към 30-40 кг, окичени са задачите с рога и всевъзможни многоцветни висулки. Понякога се крият зад грабителски маски, различен път демонстрират лицата си, обвеяни от вятъра, набраздени от слънцето. Всички те са снимани в тяхното всекидневие, в естествената им среда измежду природата – горе, в планината. Това са хората, които пазят традициите на маскарадните традиции, героите на Иво Данчев . „ През последните три години аз съм безусловно захласнат от тематиката за “ – споделя фотографът, който не стопира да обикаля България в търсене на колоритни персонажи за плана си „ Пазители “.

„ Самият аз съм мощно повлиян от приказки, от митове и легенди. Това са едни от обичаните ми книги още от детство. Затова се стремя да пресъздам приказно чувство, като че ли тези герои са част от приказка, а фотосите ми са от един тайнствен свят. Кукери и сурвакари, скрити зад маски и костюми, прекрачват прага ни и се трансформират в медиатори сред нашия свят и мистичния свят на духовете , осигурявайки благополучие на хората “, споделя фотографът Иво Данчев.

През януари 2021 фотоси на неговите чудновати кукери в публикацията „ Между два свята “, отдадена на маскарадните обреди у нас. Сега Иво се е фокусирал върху връзката на кукерите с отглеждането на животни. А тя е доста остаряла и мощна!

Голяма част от участниците в тези обредни игри и до ден сегашен отглеждат животни, а от кожите им създават своите костюми. Дължината на косъма от възрастен пръч може да доближи 1 метър, а цената на първокачествения костюм – до 20 000 лева, научаваме от Иво Данчев. Докато търси герои за своя план, Иво се среща с Ради и Ивана.

 Иво Данчев включи Ради в авторския си календар за 2022 година, отдаден на традициите в отглеждането на животни у нас

Бащата и дребната му щерка не престават традицията на чаушите – по този начин се назовават кукерите в разложкия край. Ивана била на 4 годинки, когато баща ѝ я облича в кожи и тя става чауш. Оттогава момиченцето не пропуща нито едно присъединяване в кукерски игри. Мечтае някой ден да стане първи чауш. В един студен зимен ден, Иво Данчев посещава фермата им, закътана сред заснежените била на Рила и Пирин.

 Ради и Ивана в тяхната плантация

„ Идеята на фотосесията беше да илюстрирам връзката сред поколенията и предаването на обичаите, на пътя, по който те доближават до нас от незапомнени времена “, изяснява Иво и прибавя:

„ Връзката сред Ради и щерка му Ивана е доста мощна, любовта им е доста красива! Мястото и самите те излъчват сила, която единствено пазители на обичаи имат. Но те не са единствени! Има извънредно доста родители и деца, които не престават да пазят тази традиция из цяла България и тъкмо това е невероятното! В тази история има още един забавен воин, това е Пръчльо – техният пръч и типичното животно, което се употребява за изработката на кукерски костюми. Пръчльо беше в идеалната си форма да се трансформира в част от костюма. Но в това време, животното беше съумяло да се сприятели с момиченцето Ивана и тя беше забранила на баща си да го употребява за тази цел. Така Пръчльо се оказа късметлия и даже взе присъединяване във фотосесията ни “ – споделя Иво.




Снимачният сезон на Иво Данчев съответствува с кукерските фестивали из цялата страна, които стартират на 1 януари и приключват към средата на месец март. Именно по време на тези шумни и пъстри шествия, фотографът открива персонажи за своя план „ Пазители “. В първия ден на новата 2022 година, той ще бъде в Разлог на карнавала „ Старчевата “, с цел да снима чаушите. Част от фотосите ще влязат в подготвяния от него албум, с който фотографът желае да разпространява по света маскарадните обреди в България.



Снимки: Иво Данчев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР