Те са нарекли себе си Бандата на 1500-те. Но зад

...
Те са нарекли себе си Бандата на 1500-те. Но зад
Коментари Харесай

4 момичета, които са приели съдбата на изоставените кучета като лична кауза

Те са нарекли себе си „ Бандата на 1500-те ”. Но зад това име в действителност се крие група от доброволци на друга възраст, с разнообразни ползи и разбирания, обединени от една идея – любовта към животните и желанието да оказват помощ. Убедени са, че могат да трансформират освен живота на кучетата в общинския подслон край Горни Богров, само че и настройката на обществото към бездомните и изоставени животни.

В основата на самодейността са четири енергични девойки – Розалин Шмих, Николета Ценова, Мартина Чикова и Кристина Петкова. Всяка от тях има своята специалност и живот, само че общото, което ги събира, е любовта към животните. Каузата им е отличена с „ Приза за безрезервност за 2018 година ” на Годишните награди за доброволчество на фондация „ TimeHeroes ”, „ Героите ”.

Но за какво 1500? Защото кучетата в общинския подслон в Горни Богров са близо толкоз и всяко от тях има потребност от разходка и социализация, от това някой да си поиграе с него, да потича и да му обърне внимание. И като го изведе от клетката, от която може да не е излизало в продължение на месец, в действителност да му даде най-големия подарък. Затова и доброволците провеждат разходки всяка неделя, а при декларирана по-голяма група – и в различен ден от седмицата. В това си партнират с управлението Оперативна програма „ Екоравновесие ” и чиновниците в приюта. Разбира се, преди всяка разходка се изяснява в детайли по какъв начин би трябвало да протича тя, с цел да се избегнат произшествия.



Редовните доброволци в приюта са към 10-15 души, само че броят на тези, които са се присъединили през двете години, откогато стартира всичко, е доста над 50. Интересът е огромен и непрекъснато идват нови хора. Доброволците са на друга възраст. Някои идват фамилно с децата си и по този начин ги учат на грижа към животните и че изоставените кучета не са по-различни от домашните. Просто не са попаднали на положителни стопани. 

От Бандата споделят, че всеки може да откри „ своето място ” и „ своето ” куче. И дават образец с една от доброволките, която е избрала да разхожда възрастните кучета, настанени в специфичния „ Възрастен дом ”, който е посещаван относително по-рядко. Все по-често компании стартират да провеждат за чиновниците си тиймбилдинги с разхождане на кучета от приюта. Защото общуването с животните построява различен тип умения и различен тип връзка. И няма по-хубаво нещо от това да окажеш помощ на другия – без значение дали е човек или животно.



Целите, които са си сложили от Бандата, имат и просветителна устременост. А точно, че кучето не е движимост, която да си „ поръчаме по азбучник ”, а е живо създание. И че когато решим да си вземем домакински любим, би трябвало да мислим за него като за член на фамилията си. А не като за нещо, което ще пробваме дали ще ни хареса, и в случай че не ни допадне – ще изхвърлим на улицата. Защото
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР