Те са използвали технология за генно редактиранеУчени от Нова Зеландия

...
Те са използвали технология за генно редактиранеУчени от Нова Зеландия
Коментари Харесай

Учени „изсветлиха" крави, за да ги направят по-устойчиви на глобалното затопляне

Те са употребявали технология за генно редактиране
Учени от Нова Зеландия са създали крави от породата Холщайн по-светли, с цел да станат добичетата по-устойчиви на световното стопляне, оповестява сп. " Ню сайънтист ", представено от Българска телеграфна агенция. За задачата експертите са употребявали технология за генно редактиране. В резултат на опита са се родили телета със сиво-бяла багра.

В наши дни селското стопанство страда от внезапното изменение на климата повече от другите браншове на стопанската система. Това се дължи на обстоятелството, че доста породи животни не са приспособени към продължителна суша или горещо време и заради това са податливи на редица заболявания и вредители.
Кравите от породата Холщайн, да вземем за пример, страдат от топлинен стрес по време на горещини - животните създават по-малко мляко, размножаването им също страда. Причината за това е характерният им цветен цвят с тъмни петна по козината, които гълтам слънчевите лъчи.

Търсейки решение на казуса, учените оферират кравите да бъдат „ изсветлени " посредством генно редактиране, вследствие на което да станат по-малко уязвими на горещини.
За да създадат петната на животните сиви, вместо черни, и по този начин те да гълтам по-малко топлота, новозеландските експерти от AgResearch са употребявали технологията за редактиране на гени CRISPR, която преди броени дни беше отличена с Нобелова премия за химия. Целта на опита е била да бъде намален топлинният стрес при животните, породен от световното стопляне.

„ Редактирането на генома е обещаващ метод за бързо възстановяване и адаптиране на добитъка към изменящите се условия на околната среда ", споделя Гьоц Лайбъл от AgResearch.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР