Посочва се, че България има отлични показатели по останалите три

...
Посочва се, че България има отлични показатели по останалите три
Коментари Харесай

Еврозоната „на пауза“: Какво ни спъва да сменим лева с евро от 20...

Посочва се, че България има отлични индикатори по останалите три критерия - постоянни обществени финанси, непоклатимост на обменния курс и конвергенция на дълготрайните лихвени проценти.

 

" Това е неповторим конвергентен отчет “, сподели в предаването „ Лице в лице “ проф. Даниела Бобева, финансист и някогашен министър председател.

„ Първо се разгласиха доста късно, нормално е в края на май и началото на юни. Изведнъж разбрахме от „ Политико “ какво има в тях. Как по този начин тези отчети изтичат авансово? Това, че изтича информация не е добре, тъй като тези отчети се преглеждат освен политически, само че и от пазарите “, разяснява Бобева.

 

Според нея би трябвало да се сложи въпрос по какъв начин по този начин чиновници са дали информация за отчетите авансово.

По думите ѝ другото необичайно нещо е, че двата отчета дефинират по друг метод инфлацията.

 

„ Ние сме си напълно отговорни за по-високата инфлация, тъй като през последната една година постоянно се движим над критерия с по 1%, 2%. Имаше месеци, в които бяхме с 3% над инфлационния аршин. Ние не съумяхме да свалим инфлацията, а тя е вътрешна “, изясни още финансистът.

 

„ Малко съм натъжена от този отчет. Трябваше да ни похвалят, а целият отчет е цялостен с рецензии, които не споделям, че не са основателни, само че все пак сме една от дребното фискално съществени страни. След Швеция ние сме най-хубавите в осъществяването на критериите и това заслужава възторженостти “, сподели Бобева.

 

Според нея и политически, и организационно механически не сме подготвени за приемането на еврото.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР