Те са били против Владимир Путин и преди, и след

...
Те са били против Владимир Путин и преди, и след
Коментари Харесай

Аз просто искам да живея тихо и спокойно. Все повече руснаци искат убежище, но България им го отказва

Те са били срещу Владимир Путин и преди, и след началото на войната му в Украйна. Търсят леговище в България, тъй като в родината им ги заплашват репресии, затвор, военна готовност. Единици получават протекция. А постоянно претекстовете за отвод на организацията за бежанците и някои съдии са озадачаващи.

Aндрей Егоров , брачната половинка му и двегодишният им наследник кацат в България на 7 октомври 2022 година Егоров, който е някогашен правист в щаба на съветския опозиционер Алексей Навални в съветския град Астрахан, подава заявление за интернационална протекция в България на 25 октомври. Вече повече от 5 месеца фамилията чака отговор от Държавната организация по бежанците (ДАБ).

Егоров обаче не е оптимистично надъхан. Според него, а и съгласно други търсещи леговище, политиката на България е да не дава леговище на руснаци, а изявленията на ДАБ са проформа.

От началото на съветската инвация в Украйна до 21 март 2023 година 191 съветски жители са поискали бежански статут в България, демонстрират данните, предоставени от ДАБ на Свободна Европа. Едва 8 са го получили, отводите са 8 пъти повече. Останалите чакат. С месеци.

В неделя организацията " За свободна Русия ", което сплотява опозиционно настроени на Путин съветски жители живеещи в България, организира в София, Варна и Бургас. Призивът им е българските управляващи да дадат леговище на руснаци, които са се оповестили срещу войната и режима на Владимир Путин.

Конкретният мотив за демонстрациите е идното на 11 април дело във Върховния административен съд по случая на Александър Стоцки. Той напуща Русия ден след 24 февруари, взел участие е в антиправителствени митинги в страната си против Путин, само че ДАБ и първоинстанционният съд не са съгласни, че в случай че се върне в Русия, има риск за свободата и сигурността му. Но не е единствено Стоцки.

На 16 март 2022 година Русия беше изключена от Съвета на Европа и не извършва решенията на Европейския съд по правата на индивида от 16 септември 2022 година Това значи, че съветските жители към този момент нямат механизъм за отбрана, когато правата им бъдат нарушени от страна на съветската държва.

На 13 септември 2022 година Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) разгласи властническия режим на Путин за терористична организация. На 23 ноември 2022 година Европейският парламент разгласи Русия за спонсор на тероризма. На 17 март 2023 година Международният углавен съд в Хага (МНС) на съветския президент Путин. Той е обвинен във военно закононарушение, обвързвано с “незаконно депортиране ” на локалното население от окупираните от Русия украински райони, както и за “незаконно прекачване ” на.
Пик на търсещите леговище от началото на 2023 година
Все повече съветски жители търсят леговище в България, а пикът е от началото на 2023 година От 24 февруари 2022, когато Русия атакува Украйна, до 21 март тази година, 191 съветски жители са потърсили интернационална протекция в България.

Това демонстрират данните ДАБ, предоставени на Свободна Европа след питане. Пикът на подадените молби е след 14 декември 2022 година - дотогава едвам 77 съветски жители са подали молба за интернационална протекция.
64 съветски жители имат предписан отвод от даване на интернационална протекция.
От началото на войната до 24 февруари интернационална протекция е предоставена на 8 жители на Руската федерация. 64 съветски жители имат предписан отвод от даване на интернационална протекция, a останалите са към момента в процедура. Отказалите се непринудено от процедурата за интернационална протекция са 13 души.

За съпоставяне, през 2021 година единствено един съветски жител е изискал леговище в България.

Според закона ДАБ би трябвало да прегледа всяка молба за леговище в границите на 6 месеца, като този период може да бъде продължен. От сравнението на данните от декември предходната година и тези от март, може да се направи умозаключение, че руснаците, получили леговище, са единици, а болшинството са получили отвод или са се отказали непринудено.
" Ясно построени демократични институции " в Русия?
Отказ за леговище, публикуван от ДАБ, може да се апелира на две правосъдни инстанции. Много постоянно съдът удостоверява заключенията на организацията.

Такава е, който напуща Русия в първия ден след началото на войната. В претекстовете за отхвърли ДАБ да му даде статут на емигрант, се споделя, че в Русия за него няма риск, тъй като там “има ясно построени демократични институции и настоящи цивилен организации, следени от обществото ”. Това е изказване, което опонира на оценките на редица интернационалните правозащитни организации.
 Протест на
През декември Административният съд в София-град (АССГ) п. Според съда властническият темперамент на ръководството на съветския президент Владимир Путин е единствено " комфортен мотив " съветски опозиционен деятел да твърди в България, че може да стане жертва на репресии, в случай че се върне в родината си. Стоцки е част от дребната, само че доста дейна група на съветски опозиционери, които стачкуват в България. В Русия също постоянно е участвал на митинги.

В края на септември 2021 година Стоцки е бил деятел в щаба на опозиционните претенденти в изборите за Държавната дума на Русия Анастасия Брюханова и Пьотр Карманов. Освен това, след оповестената от Путин на 21 септември готовност на бойци за Украйна, майка му намира в пощенската си кутия повиквателна за сина ѝ.

На 11 април ще е делото по обжалването на решението на ДАБ и първоинстанционния съд Стоцки да не получи интернационална протекция в България.

" Те са авансово настроени да дават отводи "
Шестте месеца очакване на отговор от ДАБ на подадената молба за интернационална протекция в България за Андрей Егоров , брачната половинка му и 2-годишният им наследник изтичат на 25 април.

“Надяваме се на някакво решение дотогава, тъй като ние живеем в лагера за бежанци в " Овча Купел ". От 4,5 месеца в ужасни условия, само че за жалост, бавят, бавят… ”, споделя той. А срокът за очакване може и да бъде продължен.

Егоров, който е бил правист в щаба на Алексей Навални в Астрахан, е от хората, които са били задържани за политическа активност и за това има видео доказателства. Интервюиращите в ДАБ не пожелават да ги видят.

“Тях това не ги интересува, те са авансово настроени да дават отводи ”, е усещането от изявлението в ДАБ на Егоров. Той също сподели, че не може да се върне в родината си. И споделя, че поради политическата и правозащитна му активност в съпротива в имал многочислени " превантивни диалози " със чиновници на полицията и специфичните служби в Русия. Неведнъж е бил заплашван със съд.

Когато през юни 2021 година структурите, свързани с Алексей Навални, са приети за екстремистки организации, в това число и предизборните щабове, в един от които Егоров работи, той осъзнава, че рано или късно ще има проблеми. Юристът напомня, че още тогава в Русия стартира вълна от арести, обиски и каузи против деятели, доброволци на Навални, чиновници на щаба и други Егоров прибавя, че завръщането му в Русия е невероятно и поради бягството му от оповестената готовност през септември предходната година.

" Не знам към кои европейски и интернационалните организации мога да се обърна, които да осведомят българските управляващи, че напусналите Руската федерация не могат да се върнат при тях, тъй като съществува действителна опасност за тяхната независимост, здраве и даже живота им, в случай че бъдат изпратени на война в Украйна ", споделя Егоров.

И прибавя, че не желае самият той да се трансформира " в интернационален нарушител и терорист, от позиция на интернационалното право, участвайки в тази война, тъй като режимът на Путин е приет за " терористична организация ".

По думите му също по този начин не желае да бъде нарушител по съветското законодателство, за отвод за присъединяване в нападателната война против Украйна.
" Аз просто желая да пребивавам безшумно и умерено, да отгледам детето си и да му дам бъдеще, което за жалост е невероятно в модерна Русия "
" Аз просто желая да пребивавам безшумно и умерено, да отгледам детето си и да му дам бъдеще, което за жалост е невероятно в модерна Русия ", приключи Андрей Егоров.

Не всички съветски жители, бягащи от войната и репресиите в родината си, търсят леговище, а някои от тях се отхвърлят сами от процедурата, въпреки в началото да са прибегнали до нея. Много от руснаците употребяват опциите за дълготрайно и дълготрайно престояване за което би трябвало да разполагат със средства, да имат бизнес или да бъдат представители на компания. Войната обаче обърква проектите на мнозина. Такава е историята на театралната режисьорка от Москва Оксана Глазунова.
Режисьорката, която избра България, само че тя не я желае
Решението да дойда в България назря още през 2019 г, описа Оксана Глазунова пред Свободна Европа. “Имах желание да заживея в България като представител на компания, тъй като не виждах опция да работя в Русия, свободно да създавам и да преподавам ", споделя тя. Изборът ѝ е Бургас, където идва с първия полет след разхлабването на ограниченията срещу разпространяването на COVID-19 - преди войната.

Семейството продава жилището си в Москва. " Трябваше да записваме посланичество на компанията, само че тя банкрутира след началото на войната. Трябваше да желаяме леговище, тъй като проектите ни рухнаха ”, сподели Глазунова, която към този момент е научила български език на положително равнище. Тя получава отвод от ДАБ и ще апелира. Нейният случай, както и отводите за предоставяне на статут от ДАБ на Максим Мормильов и Павел Бочкарев, също бяха мотив за митинг в София, Варна и Бургас, проведен още веднъж от " За свободна Русия ".

Глазунова сподели, че на изявлението пред ДАБ е изредила всички преследвания които е имало против нея в Русия - и креативен, и личностни.
‘За страдание или за благополучие, не съм претърпяла побои и обиски. Но преследването не е единствено физическо "
, сподели тя. Имала е възбрана за слагане на театър, театърът ѝ е затворен от управляващите след донос, имало е гледище да отстрани избрани изречения от спектаклите си. " Но нито ДАБ, нито бургаския съд регистрираха това ”, сподели Глазунова.

Тя е била притежател на дребен частен спектакъл в Москва в продължение на 7 години, където слага спектакли за възрастни по тематиките независимост и персоналният избор. Театърът затваря след голяма санкция от пожарната - 1,5 млн. рубли - след донос. Глобата е поради противоречие на входните порти с противопожарните условия. Глазунова се пробва да апелира в съда, само че без триумф и театърът би трябвало да затвори. След това се занимава с преподаване. “Но това също към този момент не е допустимо в Русия, в случай че не си инструмент на пропагандата за войната в Украйна ”, сподели тя.

Глазунова сподели, че до момента в който работи като учител в държавния Дом на културата дружно с сътрудниците ѝ е карана да върви на манифестации в поддръжка на Единна Русия. Затова се постанова да напусне и тази работа, защото “не се вписва в колектива ”.
 Оксана Глазунова Няма вид за връщане в Русия
Пред Глазунова няма вид за връщане в Русия, тъй като тя се изрича намерено в обществените мрежи.
“Не възнамерявам да се върна, тъй като от дълго време не виждам у хората качества за разбиране на концепциите, които ме вълнуват като създател и режисьор "
Несъгласието с войната в Русия към този момент се преглежда, като " дискредитация " на съветските бойци, изпратени да се борят в Украйна, а оптималното наказване за това " нарушение " съгласно съветските закони е до 15 години затвор или санкция до 5 млн. рубли. “Не възнамерявам да се върна, тъй като от дълго време не виждам у хората качества за разбиране на концепциите, които ме вълнуват като създател и режисьор - за почитание към всяка персона и народност, полова ориентировка ", сподели режисьорката. По думите ѝ в Русия множеството хора не могат да одобряват и даже да чуят тези хрумвания.

Глазунова сподели, че измежду съотечествениците ѝ има хора, които в действителност са бити от полицията, които са били задържани и в къщите им е имало обиски. “Но това не въздейства на решенията на ДАБ и решенията на съда и те не им дават протекция. Рискувам да предположа, че това се дължи на международната политическа обстановка, само че за хора като нас, които са подвластни, това не е добре ”, сподели още тя.

Тя добави, че опит да се преселят в България вършат положителни експерти, хора с опит и забавни специалности, и пред тях също се затварят вратите. “Струва ми се, че ние почтено описваме историите си, а хората които получават “златните визи ” за принос в стопанската система, за тях се знае доста по-малко, в сравнение с за нас ", прибавя Оксана. И споделя, че " ние няма по какъв начин да бъдем заплаха за страната, която ни одобри ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР