Те призовават "американския народ" и "миролюбивите конгресмени" да окажат натиск

...
Те призовават "американския народ" и "миролюбивите конгресмени" да окажат натиск
Коментари Харесай

Талибаните призовават в открито писмо САЩ за мирни преговори

Те приканват "американския народ " и "миролюбивите конгресмени " да окажат напън върху администрацията на президента Доналд Тръмп да се съгласи на такива договаряния, оповестява в преписка от Вашингтон английският в. "Гардиън ", представен от Българска телеграфна агенция.

Новината идва на фона на влошаващи се условия за американските и афганистанските сили на бойното поле след поредност от талибански атентати в Кабул през последните месеци, в които починаха десетки хора, показва вестникът.

Засега администрацията на Тръмп изпраща спорни сигнали за готовността си да откри контакти с талибаните, само че упорства каквито и да било значими договаряния да се водят от държавното управление на Афганистан. Талибаните, от своя страна, отхвърлят диалози с управляващите в Кабул, като желаят преди този момент да обсъдят изтеглянето на задграничните войски със Съединени американски щати - най-мощния настойник на афганистанското държавно управление, отбелязва "Гардиън ".

В писмото си талибаните показват, че новата тактика на Тръмп, залагаща на мощ, не може да има триумф, "дори да продължи още 100 години ", както демонстрират събитията в страната през последните шест месеца - растящият брой на убитите там американци и 87-процентовият растеж в производството на хероин през 2017 година
Талибаните даже настояват, че интернационалната общественост в този момент поддържа тяхната "справедлива опозиция ", което съгласно вестника е намек за растящото схващане, което те срещат от страна на Русия и Иран. Те показват, че "десетките милиарди долари ", които Вашингтон харчи в Афганистан, "събрани от американските данъкоплатци ", по-късно се дават на "крадци и убийци ".

Според "Гардиън " сходни причини се чуват и в някои политически среди във Вашингтон. В понеделник талибаните са поканили на диалог в представителството си в Катар авторитетния сенатор републиканец Ранд Пол, който наскоро съобщи, че плануваните от Съединени американски щати 45 милиарда $ разноски в Афганистан за 2018 година са "хвърлени напразно пари ".

Говорител на Държавния департамент, представен от вестника, съобщи по този мотив, че талибаните са добре пристигнали, в случай че желаят да се причислят към мирните договаряния, само че добави, че преди този момент те би трябвало да спрат акцията си на принуждение. "Афганистанското държавно управление може да договаря за преустановяване на войната, в случай че талибаните са подготвени за това, само че последните им набези сочат, че това не е по този начин ", сподели представителят.

В американската администрация обаче има спорни визии по въпроса, отбелязва "Гардиън ". Държавният секретар Рекс Тилърсън споделя, че Съединени американски щати са отворени за диалози с "умерените гласове " измежду талибаните, които могат да станат част от държавното управление в Кабул. Дори и да бъде пренебрегнат от тези, които дефинират политиката, този обществен апел на талибаните свидетелства за значима еволюция в тяхната агитация, твърди западен политик, представен от вестника и поискал анонимност. "Съжалявам, че го споделям, само че те стартират да удрят там, където боли най-вече - просто като споделят истината ", декларирал той.

Вестникът цитира и Саймън Гас - някогашен граждански представител на НАТО в Афганистан, съгласно който готовността на талибаните за договаряния се дължи и на това, че "Ислямска страна " им диша във врата, а може би е и опит да се забие чеп в връзките сред Вашингтон и държавното управление в Кабул.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР