Те претоварват и блокират руски сайтове, черпят чувствителна информация и

...
Те претоварват и блокират руски сайтове, черпят чувствителна информация и
Коментари Харесай

IT армията на Украйна: хиляди участват в кибервойната срещу Русия


Те претрупват и блокират съветски уеб сайтове, черпят сензитивна информация и я дават на Украйна: хиляди доброволци от целия свят вземат участие в кибервойната против Русия. Но оказват помощ ли за по-бързото привършване на спора?

Всяка заран преди да тръгне за работа датчанинът Йенс прекарва по един час в мрежата, където включва в отбраната на Украйна. Първо IT специалистът ревизира в приложението " Телеграм " лист с уеб страници на редица съветски организации и компании, след което задейства специфична стратегия, която автоматизирано стартира да бомбардира уеб страниците с голям брой поръчки.
Редакцията предлага
" Наказвам руснаците за техните военни закононарушения "

През деня Йенс постоянно ревизира дали софтуерът извършва това, за което е предопределен: да генерира подобен мощен трафик към въпросните уеб сайтове, че те да блокират и да станат недостъпни. Вечер, когато си ляга, той знае, че на идващия ден ще повтори същото упражнение, което обаче пази в загадка - нито брачната половинка му, нито неговите другари или сътрудници знаят за тази му активност. " Правя го, с цел да санкционирам руснаците за техните военни закононарушения ", споделя Йенс през кодирана телефонна връзка. Той и всички останали хакери, с които Дъждовни води се свърза, се съгласиха да беседват при изискванията на цялостна анонимност, тъй като това, което вършат, е нелегално.

Йенс е единствено един от евентуално хиляди проукраински кибербойци от целия свят, които сега са заети с това да нападат цели в Русия или обекти, свързани с Москва. Никой не знае с акуратност какъв брой са тези IT воини. Причините да вършат това са толкоз разнообразни, колкото и кибероръжията, които те употребяват: от елементарен онлайн вандализъм до комплицирани кибероперации. Всички те преследват обаче една обща цел: да оказват помощ на разкъсваната от война Украйна.

" Всеки оказва помощ с каквото може ", споделя различен деятел от Нидерландия, който от години е част от групата " Анонимните " (Anonymous). В арсенала на актуалните войни попадат разнообразни кибероперации за бойкот на съперника, достъп до сензитивна информация и всяване на ужас и комплициране. На фона на сегашната война в Украйна обаче поражда един изцяло нов тип онлайн партизанска война, в която огромни групи деятели работят редом, без да са координирани от централизирано място.

Киберармията се задейства още при започване на войната

Идеята за киберармия от доброволци се роди в самото начало на войната в Украйна. Още когато започнаха да падат първите ракети в Украйна, цивилни специалисти от украинската кибериндустрия предложиха своята помощ на украинското държавно управление, споделя Йегор Аушев от украинската IT компания Cyber Unit Technologies в телефонен диалог с Дъждовни води.

" Единственият ни претекст е да спрем тази война ", споделя той. На апела, който те са поместили в обществените мрежи, единствено за няколко дни са откликнали стотици киберексперти, прибавя Аушев. Месец след началото на войната те към този момент са близо хиляда, добавя той. Тези хора съставляват ядрото на една IT войска на Украйна, чиято най-важна цел е да събира информация за войната и за евентуални цели на Русия, която по-късно да дава на украинското държавно управление.

Часът на „ Анонимните "

Значима роля в тази киберармия извършват " Анонимните " - интернационална неофициална група от хакери. Малко откакто Русия атакува Украйна, те написаха в " Туитър ", че афишират " кибервойна на съветското ръководство ".

Оттогава " Анонимните " поеха отговорността за голям брой хакерски атаки, при една от които краткотрайно беше хакната съветската държавна телевизия.

Анонимните настояват, че са съумели да хакнат съветската държавна телевизия и да излъчат фрагменти от войната в праймтайма.

Хиляди доброволци с IT знания са заети с това да популяризират информация за войната измежду руснаците. За тази цел те употребяват и един уеб страница, който разрешава телефонни позвънявания и изпращането на текстови известия до разнообразни получатели в Русия. Този уебсайт е основан от Squad 303 - група, обвързвана с " Анонимните ", учредена в Полша и в това време наброяваща над 100 души от целия свят, в това число в Япония, Естония, Германия и Франция. Член на Squad 303 споделя пред Дъждовни води, че през първия месец от войната в Украйна през този уебсайт са били изпратени над 40 милиона известия до получатели в Русия.

Над 300 хиляди вземат участие в групата в " Телеграм "

Друга група от армията от хакери съставляват така наречените " Script-Kiddies " - доброволци с малко или никакъв опит, които ползват специфични хакерски стратегии, без въобще да схващат по какъв начин действат те. Много от тези доброволци се включиха в акциите след апел на украинския министър за цифрова промяна в " Туитър ", който пусна и линк към канал на " Телеграм ", където на два езика се оповестени детайлни инструкции. Всеки ден админите на този канал поместват там лист с IP адреси, които участниците в групата могат да нападат, с цел да ги блокират.

Това е същият канал, от който Йенс от Дания всяка заран си набелязва новите цели. Месец след началото на съветската инвазия в Украйна в този канал към този момент вземат участие над 300 хиляди души.

Над 300 хиляди консуматори са част от " IT армията на Украйна "

Украинското държавно управление неведнъж похвали кибербойците против Русия. Но не липсват и рецензии към тях. " Всяка от тези офанзиви ескалира обстановката в допълнение ", споделя Денис Кенджи-Кипер от университета в Бремен. Не е ясно и дали всички от участващите в хакерските атаки знаят, че активността им е противозаконна.

" Аз съм напълно естествен човек съв напълно естествена работа, който живее в напълно естествен град ", споделя Йенс и изяснява, че е изцяло наясно с това, че нарушава правила. " В мирни времена в никакъв случай не бих го направил ", акцентира той. Но когато вижда фрагментите от бомбардирания спектакъл в Мариупол, взема решение да направи нещо. " Води се война и преглеждам себе си като участник в нея, както и доста други хора в IT армията на Украйна ", споделя той.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР