Те помагат на деца в неравностойно положение, набират средства за

...
Те помагат на деца в неравностойно положение, набират средства за
Коментари Харесай

Тези български деца са истински герои


Те оказват помощ на деца в неравностойно състояние, набират средства за нуждаещи се или оказват помощ с уроците на съученици в потребност: те са дребните герои на България. Децата, отличени в " Купата на героите " на организация TimeHeroes.

Участнички в " Купата на героите "

Тази събота едно заведение в центъра на София се извърши с първенци. И то първенци по добрина. От една година учебни заведения в цяла България се надпреварват кой ще реализира най-вече доброволчески задачи и ще помогне на най-вече хора в потребност в границите на надпреварата " Купата на героите ".

Инициативата е на TimeHeroes - най-голямата платформа за доброволчество в България. В нея се включват 30 клуба, които са осъществили над 350 доброволчески начинания.

" Деца с огромни сърца "

Награди има за всички. Децата от " Клуб Съединени " от Сливен са отличени за екологичните им дела - разчистване на града, на зелените площи и засаждане на дървета. " Агентите на положителното " от 18 СУ в София пък са медийните герои на самодейността, тъй като техните дела, измежду които разпределяне на топла храна в подлеза на Софийския университет през зимата и на хигиенични артикули на дами в центровете за бездомни, получават необятен медиен отзив.

Участнички в " Купата на героите "

На второ място се класират " PTPI Делфините " от Варна. Техният клуб включва 126 доброволци. Сред задачите, които са организирали, е благотворителен базар за картички в поддръжка на децата с увреждания. Със събраните 38 000 лв. те финансират построяването на детски площадки и закупуването на рехабилитационни уреди.

Големите спечелили обаче са Клуб " Деца с огромни сърца " от СУ " Алеко Константинов " в Луковит. Макар че са единствено 3-ти и 4-ти клас, 48-те герои от клуба са осъществили доста и разнообразни дела. " Има доста запаметяващи се задачи. Помагали сме на деца в неравностойно състояние, деца със синдром на Даун. Първата ни задача беше да създадем библиотека в двора на учебното заведение. След това започнахме да вършим неща за хората в града, а след това започнахме и да излизаме от границите му ", описват Ася Найденова и Цветанка Лазарова, учителки на децата и координатори на клуба.

Връчване на една от нарадите

Питаме ги за най-трогателния миг по време на самодейностите. " Това беше може би задачата, в която трябваше да нарисуваме Коледа за медиците. Бяхме затворени у дома и изолирани един от различен. Но въпреки и от разстояние, децата направиха доста красиви рисунки със мощни послания, които бяха изпратени на медиците в Пирогов, Александровска болница, както и в Луковит. "

" Когато помагаш на другите - помагаш и на себе си "

Децата от Луковит оказват помощ и на свои съученици от ромски генезис да наваксат с уроците. Има ли песимизъм у родителите при сходни акции? " Не е стигала такава информация до нас. Огромно благополучие е, че доста клубове се включват в сходни задачи ", споделя Наталия Иванова от TimeHeroes. " Сещам се какъв брой прочувствено беше, когато от учебното заведение във Вълчи дол направиха табло, на което децата трябваше да събират истории на други деца от ромски генезис и да опишат те защо мечтаят и какво желаят да работят ", споделя Наталия. " Направиха фотоколаж с историите им. Неща като " желая да бъда юрист ". Когато си говорехме, те ни обясниха, че в тяхната възраст всички мечтаят по идентичен метод. Предразсъдъците идват по-късно. "

Наталия Иванова

От TimeHeroes обезпечават дребни дарове за клубовете - като значки и стикери, с цел да накарат децата да се почувстват част от една общественост. Дават им и месечна тематика, в границите на която да осъществят задача. " През март да вземем за пример тематиката беше правата на дамите ", споделя Наталия. " Клубът от Вълчи дол събра всички дами от града си с достижения в областта на науката и направи онлайн среща с тях, а " PTPI Делфините " от Варна се свързаха с тамошния спешен център за дами и деца, потърпевши от принуждение, и проведоха голяма дарителска акция ", добавя тя.

Доброволческата активност развива обществената сензитивност на децата и уголемява мирогледа им, споделя Наталия Иванова. " Когато си приказвам с по-големите възпитаници, съм изумена от това какъв брой по-съзнателни хора са поради това, че са се занимавали с нещо отвън учебно заведение. Когато помагаш на другите - помагаш и на себе си ", уверена е тя.

" Купата на героите " продължава и през идната година. От TimeHeroes се надяват, че в самодейността ще се включат още герои. " Ако деца, учители и родители имат предпочитание - дано се свържат с нас ", приканва Наталия Иванова.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Урок по човещина. В една обществена кухня в София.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР