Те незаконно хвърчат с над 25 км/ч по тротоари, деца

...
Те незаконно хвърчат с над 25 км/ч по тротоари, деца
Коментари Харесай

Шофьорите мразят пешеходците и колоездачите, те пък – шофьорите, а всички – тротинетките

Те нелегално хвърчат с над 25 км/ч по тротоари, деца може да наранят други деца, полицията я няма

По принцип е отлично, че се развива превозът без замърсяване. Но когато по улиците няма пълноразмерни тротоари, а пътното платно и тротоарите се стесняват и разчертават за колоездачи и тротинетки, естествено е да пораждат спорове, написа вестник.

Ясно е, че в застроените централни елементи улиците не могат да се разширят. Но в новостроящите се комплекси в огромните градове нещата са още по-ужасяващи. Тротоарите, в случай че ги има, са тесни, колите постоянно паркират по тях, хора, колела и коли се движат по платната на улиците. Впрочем в цивилизованите страни достъпът до натоварените централни елементи с коли става все по-скъпо плащан от водачите.

Нароиха се и незаконно възникнали  частни улици . Общините не желаят да харчат или нямат пари за отчуждаване на парцелите за улици. А улиците по закон могат да бъдат единствено обществена общинска благосъстоятелност.

Ако се одобри, че улицата може да е частен парцел, тогава всички живеещи на улицата би трябвало да минават по нея единствено с позволение на притежателите на частния парцел, в който е улицата.

Това ни е нивото на законодателството. На всичко от горната страна общините незаконно желаят и право за прекосяване от частните притежатели, с цел да се вържат постройките за вода и парно, което основава криви разкопавания по улицата, с цел да се заобиколи частната част. По тези улици  тротоарите са изключително тесни, а често и липсват.

Но това не пречи на общините да афишират такива улици за зелени и сини зони за паркиране и да събират пари. Липсата на надзор при частните улици в допълнение ускорява кошмара на придвижването в огромните градове.

Масовото потребление на колела и тротинетки би било огромна стъпка напред и за чист въздух, и за по-лесно напредване, и за спорт, и за наслаждение, само че единствено в страна, в която се съблюдават разпоредбите за придвижване.

Когато не се съблюдават разпоредбите, това е основата за безпорядък, който последователно нараства в огромните градове в България. 

Чудесно е, че Столичната община реши да се забрани придвижването на тротинетки в паркове, тротоари и пешеходни зони. Човек си вика – отлично – една заплаха по-малко за децата ни (не че огромните колела карат с по-малка скорост).

Тротинетката по закон е моторно транспортно средство. И като такова не може да се движи в зони, предопределени за пешеходци, каквито са алеите в парковете, а също и пешеходните зони.

В цивилизованите места – като например Лондон – в множеството алеи на парковете е неразрешено да се карат колела. Никой не си и помисля да кара тротинетка в Хайд парк. Което значи, че  дребните деца могат да тичат на воля –  нещо, което от дълго време към този момент не може да се прави в нашите паркове, където непрестанно децата са застрашени от хвърчащи огромни колела и тротинетки. А пострадванията на деца от колела и тротинетки нарастват.

Колела и тротинетки се движат в платното за насрещно придвижване, по тротоарите и пешеходните зони,  а полицията я няма.

Който не има вяра, да се разноски по пешеходната зона на бул. “Витоша ”, където написа, че и колелата са неразрешени. Нищо сходно – движат си се и колела, и тротинетки. И не общината е отговорна за това – от години ги няма контролните органи и най-много полицията.

Колелото е пътно транспортно средство и  не ползва предимство на пешеходните пътеки,  което не пречи на колоездачите да минават, мислейки си, че са с преимущество. Което си е чудесна основа за произшествия.

Законът ясно постановява, че единствено електрическите тротинетки за самостоятелно прилагане, които механически не могат да подвигат над 25 км/ч, могат да бъдат карани от неправоспособни водачи. Това изобщо не се съблюдава. Тротинетката си става на процедура мотоциклет, който подвига до 80 км в час, който се ръководи от неправоспособни водачи, които се движат по алеите за колела, изрисувани на тротоара. Т.е. стигна се на процедура до състояние мотоциклети да се движат по тротоарите.

Никой не стопира и не ревизира въпросните хвърчащи тротинетки. Масово на тротинетките са се качили по две деца и също никой не реагира на това, а категорично е неразрешено от закона. По пътищата се позволяват единствено моторни транспортни средства, които са регистрирани и са с регистрационен номер. А все по-често могат да се видят освен нерегистрирани тротинетки, само че и  ръководени от неправоспособни водачи

Всъщност това, което става по улиците и парковете е отражение на това, което става в страната ни.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР