...

</TD
Математикът проф. Николай Витанов направи оценка на обстановката с коронавируса:Кратка
Коментари Харесай

Витанов с култов коментар за глупака на позиция и акъла в главата


" Кратка информация за оперативната конюнктура за България във връзка с пандемията COVID-19 за 17 ноември 2021 година Тази информация е за хората, които желаят да знаят какво чакам, че ще се случи с пандeмията в околните дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или неприятно, това излиза, това ви пиша.

Преди да почна с новините за през днешния ден, дано да отбележа нещо. Вчера споделих 3 сюжета за развиване на обстановката отсам до Коледа. Случи се, какво се случваше и до момента. Медиите незабавно се хванаха за оптимистичния сюжет и пренебрегнаха другите два. Диванните ревачи си реват, каквото и да споделя Витанов. Това е толкоз устойчива връзка, че е време да я въздигна в сан на закон.

Закон на Витанов за диванния ревач:

Няма значение какви вести съобщавате на диванните злобари - положителни или неприятни. Те ще не престават да реват слещу вас, тъй като за тях е значим ревът, а не информацията, която получават.

Нека да напиша тук какви са сюжетите, тъй като виждам, почнаха да се въртят и други сюжети из пресата и въпрос на време е да ги припишат на мен за да тръгнат да ме громят и да оревават Вселената.

И така трите сюжета на Витанов

1. Сценарий 1: Наричам го " Ако имаме ум в главата " или оптимистичен сюжет

Тук броят на новите случаи пада под 2000 дневно, а броят на смъртните случаи пада под 100 дневно.

2. Сценарий 2: Наричам го ТИБЕТ поради височината на тибетското плато. При тоя сюжет си стоим на плато над 2000 нови случая дневно (съботите и неделите не ги броим.)

3. Сценарий 3: Наричам го " Ако нямаме ум в главата ". При този сюжет след настоящия спад още веднъж тръгваме нагоре. Възможни аргументи: разпределяне вследствие настоящото положително развиване, завръщане на гастарбайтерите за празниците през декември и януари (известно още като дълъг пас в предаването на заразата), потегляне на възпитаници и студенти на учебно заведение, липса на цялостен локдаун и т. н.

Това са сюжетите на Витанов. Всеки си има име, та да ги отличавате от това, което ви приказват другите.

Кой от тези сюжети ще се осъществя по Коледа? Вчера го споделих, пиша го и с огромни букви в този момент: Ще се види при започване на декември.

Кой от тези сюжети е резистентен в този момент? Засега резистентен е оптимистичният сюжет. Може ли да стане нестабилен тоя сюжет и да не е той сюжетът за декември? Може, може. Как? Всички зависи от това, какво има в главите ни. Ако ни се върви в ТИБЕТ или АКО НЯМАМЕ АКЪЛ В ГЛАВАТА, оптимистичният сюжет може да стане нестабилен.

Надявам се в този момент да е ясно. 20 месеца (то като че станаха 21 към този момент или скоро ще станат) изяснявам на диванните ревачи, че в основата на методологията на Витанов стои системата от сюжетите и оценката на тяхната резистентност. 20 месеца - плач отсреща. Стадо овце да беше, щеше и то да разбере. Но тия не схващат. Значи има нещо, което им пречи. Какво е то - виж закота на Витанов нагоре. Важното е да се реве. И те реват и вият. Ами да реват и вият, тяхно право си е.

След като изяснихме сюжетите, следват новините. Днес базовото репродуктивно число е 0.958. Почти колкото през вчерашния ден. Това ще рече, че обсегът на болестта се свива постепенно. Здравната система бавно се разтоварва, макар, че е механически претрупана, както е и претрупана от страна на човешкия фактор. Хубавата вест за хората на първа линия е, че се чака това разтоварване да продължи, а през идната седмица и да се форсира.

На тоя декор да се постанова цялостен локдаун е малко като след дъжд качулка. За да се мисли за такова нещо, би трябвало да сме в сюжета ТИБЕТ от доста време или да сме влезнали в сюжета АКО НЯМАМЕ АКЪЛ. Но към този момент сме в оптимистичния сюжет и законите на политическата логичност споделят - цялостен локдаун - ЙОК.

Какво е ситуацията със смъртността според формалните данни.

Статистика за смъртността (данни от уеб страницата https://coronavirus.bg/)

Починали в края на октомври - 23 999

Починали за ноември 20201 - 26 676

Починали ноември 2021 - 2677 – (за 16 дни)

Починали за ноември 2020 - 2560

Смъртност до момента за ноември 2021 спрямо ноември 2020: 104%,

а до края на месеца има още много време. Откъдето следва простичкият извод, че приказките за сполучливо ръководство на ковид-кризата са мощно пресилени.

Нека да ви припомня и през днешния ден закона на Витанов в чест на Еразъм Ротердамски

Закон на Витанов за поставения на позиция простак:

Глупакът, подложен на позиция, си остава простак.

За да работи тоя закон, ни трябват 3 неща: простак, позиция и най-важното - слагане на простака на позицията.

Следствие: каквато и позиция да имаш, внимавай кого поставяш на нея. Защото в случай че е простак, ще употребява позицията си да прави още по-големи нелепости.

Това беше, да ви развеселя преди картите. Ето ги и тях. Веднага да кажа. Тези карти са консервативни. Очакваните промени в тях са по-бавни от тези в живота. Такава е методологията.

Виждате, че новините са положителни. На картата на риска според проекта на Министерството на здравеопазването има много области, които не са равнище 4. Цели 12 области не са на равнище 4. Обстановката в Източна България се усъвършенства. Западна България ще би трябвало да изчака. Виждаме, че нещата не са хомогенни. Оттук, мъчно ще се наложи цялостен локдаун, не и до края на изборите - нали по този начин ви приказва и написа Витанов от 2 месеца. А изборите още не са свършили.

Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост не е толкоз оптимистична, само че и тук имаме разведряване. Броят нови случаи на 100 000 население се чака да продължи да спада.

Картата на риска според нашата методология ни споделя обаче: Всичко това добре и до края на месеца се чака да се разведрява обстановката, изключително със смъртността, само че внимавайте. Всичко е виолетово, значи рисковете са си тук.

Между другото, има към този момент една област, която се гласи да излезе от виолетовата зона. Утре с огромна възможност ще я видите коя е. Да познавате коя е, може и от през днешния ден.

И отново да пиша.

Тъй, че правете, каквото има да вършиме, само че се пазете.

Стойте на задоволителна отдалеченост от другите и не се заседявайте доста тук-там, където има доста хора. Минимизирайте опцията някой да ви болести - стойте надалеч от места на всеобщи събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, обикновени неща.

Който желае, може и да се имунизира (ама не е задължително). Накрая да приключим радостно. Предложих трите други възможности за отдалеченост: едно прасе, една овца и три шарана не инцидентно. Исках да видя по какъв начин ще реагират ревачите диванни мои. Това с прасето не им хареса. Да не приказваме за овцата. Най им хареса това със шараните. И щом им хареса, да го въздигнем в сан на формален съвет. Взимате значи, три шарана по половин метър. Нареждате ги един до различен и получавате усещане какво е това отдалеченост от метър и половина. Дръжте тази отдалеченост и си живейте живота.

Това е за през днешния ден. Желая здраве и триумфи и дано вирусът да ви заобикаля ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР