Затишие пред буря – така началникът на Отделението по вътрешни

...
</TD
>Затишие пред буря – така началникът на Отделението по вътрешни
Коментари Харесай

Предупреждение от Пловдив: Затишие пред буря

Затишие пред стихия – по този начин началникът на Отделението по вътрешни заболявания (Пулмология) към УМБАЛ " Пловдив " доктор Илияна Вълканова дефинира обстановката със заболеваемостта от вирусни болести. В момента е умерено, даже пациентите с хронични болести – астма и ХОББ след вълната през август и септември, са единици, увери тя.

Но сезонът на вирусите – респираторни, грипни, разновидностите на Коронавирус, стартира и медицинският екип е в цялостна подготвеност, а отделението е заредено с нужните медикаменти. Положението ще е по-различно от предходните 2 години, тъй като поради затварянето естественият имунитет беше загубен. Сега медиците чакат инфектираните да бъдат повече, а преболедуването да е по-тежко.

Все още не е късно пациентите да се имунизират против грип, само че да побързат, защото построяването на имунитета изисква 20-30 дни, а по време на вълната е най-неподходящо. Имуностимулаторите са по-подходящи за хората с подтиснат имунитет и за хронично болните, само че е добре да се одобряват след консултация с доктор, въпреки да са хранителни добавки, а не лекарства.

Пулмолозите в някогашната Окръжна болница също чакат епидемията да избухне най-рано по Коледа, Нова година и по-късно, каквито са прогнозите на нашите епидемиолози и вирусолози. В Пловдив огромните грипни талази нормално стартират в края на януари и не престават до първата седмица на март, означи доктор Вълканова.

Симптомите на вирусните инфекции са сходни – хрема, болки в гърлото и температура. Грипът стартира ненадейно, събаря човек, температурата е по-висока и провокира настинка. Характерни за него, както и за Коронавирус, са мощната изнемощялост и умората. Коронавирусната зараза, която към този момент протича по-леко и не е по този начин смъртоносна, както беше при започване на пандемията, към момента обърква обонянието на болните, само че доста по-рядко, и нормално протича с болки в гърлото.

Лечението по традиция продължава 7 дни, в случай че болният не развие бактериална зараза. Тогава може да се проточи 2-3 седмици, а при положение на пневмония – даже 4-5. Важно е приемът на антивирусни препарати да стартира при първите признаци или в първите 24 часа на заболяването. Ако до 4-я ден пациентът не стартира да се възвръща, доктор би трябвало да назначи друга терапия – най-често антибиотична.

Д-р Вълканова напомни, че с изключение на пневмониите други чести затруднения са синузитите, бронхитите, миокардитите и перикардните изливи. Най-доброто в УМБАЛ " Пловдив "  е, че болничното заведение ползва сложен метод и незабавно обезпечава консултация със експерт, а при нужда - настаняване в друго поделение.

Най-често затруднения се следят при пациентите с хронични белодробни болести и се постанова да им бъде провеждано в допълнение лекуване в отделението, сподели доктор Вълканова.

Началникът на Пулмология предложи пациентите да водят здравословен метод на живот, да се хранят уравновесено, да спортуват или най-малко да вършат разходки на чист въздух.

Целта е да поддържат естествения имунитет на организма си и да му доставят нужните витамини и минерали, които ще го защищават от вирусите или от по-тежко протичане на заболяването.

При появяването на признаци е добре инфектираните да се изследват и за грип, и за Коронавирус, тъй като по този метод се слага точна диагноза, а това дава опция за асортимент на подобаващата терапия. Според доктор Вълканова това условие към тях ще е годно най-малко в идващите 2 години.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР