Зъболекарят от Пловдив д-р Христо Грозев е на път да

...
</TD
>Зъболекарят от Пловдив д-р Христо Грозев е на път да
Коментари Харесай

Зъболекар от Пловдив е на път да направи революция в денталната медицина

Зъболекарят от Пловдив доктор Христо Грозев е на път да направи гражданска война в денталната медицина. Машината му за отдалечени прегледи е основана благодарение на екип от инженери, предаде БНТ. Идеята е не да се автоматизират съответни операции, а да конструира неповторим робот, с който могат да се правят разнообразни процедури.

Изобретението е взема решение безконечния проблем какво да прави пациентът, в случай че нужният експерт е отвън града. Болният би трябвало да застане пред апаратурата, а експертът може отдалечено да извърши обзор посредством камерата на робота, която самичък ръководи.

" Ако се постави глава, която има микроскоп тя може да прави един доста тънък подробен обзор на кожа, очи, уши, лице, нос, за всяка операция би трябвало избран тип глава. В момента машината е със спринцовка, която прави инжекции ", сподели доктор Христо Грозев.

Реализацията на робота и софтуера за него лишава три години на лекаря по дентална медицина и екипа му. Според тях изобретението е крачка напред в телемедицината.

" Единственото изискване за работата на машината е да има интернет. Докторът може от всяка една точка на света, стига и той да има интернет да направи операция или обзор. Това е революционното ", сподели инж. Димитър Димитров.

Един от проблемите на този вид прегледи се чака да бъде идентификацията и на лекаря, и на пациента. Все още у нас не е разрешена използването на сходни машини.

" Хората са скептични, само че в последна сметка бъдещето ще ни го наложи просто и колкото не си заравяме главата, а възприемем това бъдеще като действителност, толкоз считам, че ще ни бъде от изгода тъй като бъдещето чука на вратата ", сподели доктор Христо Грозев.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР