Все още масов полет на щъркели няма, но е вероятно

...
</TD
>Все още масов полет на щъркели няма, но е вероятно
Коментари Харесай

Баба Марта е, но вече има подранили щъркели в Бургаско

Все още всеобщ полет на щъркели няма, само че е евентуално тук-там към този момент да се срещат единици от най-нетърпеливите представители на типа. Това сподели за " Фокус " доктор Петър Янков от Българското сдружение за отбрана на птиците. Температурите падат, а възможност за късен сняг в района на Бургас има, изясни орнитологът, по тази причина той даде препоръки по какъв начин да постъпим вярно при положение, че се натъкнем на бедстващи щъркели.

" От хиляди години птиците имат построен механизъм за това по какъв начин да реагират при сходно неблагополучие – те стопират и пестят силата си. Щъркелите и другите по-едри типове могат с дни да не се хранят. Хората не би трябвало да подхващат никакви дейности по спасяването им, гоненето им или прибирането им вкъщи. Изключение може да има единствено в случаите, когато щъркелът е със строшен крайник или крило ", изясни доктор Янков.

Той уточни, че рисково за птиците е и изнасянето на храна – риба, месо или друга. " Тя притегля хищниците, изключително чакалите. Те я подушват от километри, след което подгонват щъркелите и - в най-хубавия случай - ги принуждават да бягат и да хабят от скъпата си сила ", добави Петър Янков.

По думите му една седмица на по-ниски температури не би представлявала проблем за щъркелите, а е нещо, с което те могат да се оправят.

От друга страна, той разясни, че прибирането на птиците вкъщи е рисково и за хората, защото в Африка щъркелите нормално се хранят на сметища. " Един Господ знае какви микроби може да има едно африканско бунище. Хората поемат голям риск, в случай че ги примет вкъщи си. Оказването на помощ е нито в интерес на птиците, нито на хората. Апелът ми е да постъпим грамотно ", съобщи доктор Янков. 

Най-доброто решение в сходни случаи е да се обадим Регионална инспекция за опазване на околната среда, чиито експерти да преценяват какво е належащо да се предприеме.

" По закона за биологичното ранообразие единствено Регионалните инспекции по околната среда и водите имат пълномощията да се произнасят в такива случаи. Понякога птиците не се нуждаят от помощ, а в други се изпращат към оторизираните центрове - в Стара Загора или София ", добави орнитологът.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР