Вие наред ли сте? 3600 лева за рокля, която ще

...
</TD
>Вие наред ли сте? 3600 лева за рокля, която ще
Коментари Харесай

Баща на абитуриентка: Луди ли сте? Толкова пари за една рокля! По-добре да й купя кола!

Вие наред ли сте? 3600 лв. за рокля, която ще бъде облечена единствено за една вечер!

Думите са на родител от Хасково, отишъл в пловдивско ателие, с цел да купи на щерка си тоалет за абитуриентския бал. 45-годишният Неделчо Петров и брачната половинка му Мария съвсем онемели при типа на цените.

" За тези пари мога да купя кола на щерка си ", траял изуменият татко. След реакцията му от ателието предложили по-бюджетен вид - 1500 лв..

" Абе, хора, вие подигравате ли се ", траял с въпросите Петров. В това време пристигнали клиенти от София.

" Те са тук с предварителна спогодба и записан час, а вие нямате подобен. Отидете да пиете едно кафе, до момента в който приключим с тях, и след това ще продължим с вас ", споделили шивачките на фамилията от Хасково.

откри въпросното ателие, което се намира в квартал " Капана ". Там в действителност извършват всевъзможни поръчки. Роклите вървят сред 1500 и 3600 лв..

" Всяка клиентка залага на бляскава и ефектна визия. Момичетата желаят да изглеждат неотразимо на бала си. А тази година дантелата е желана, тюлът към този момент не е на мода ", изясни дизайнерката Елена Златева.

По думите й перлите и перата към момента са търсени, само че част от младите дами избират изчистени и типичен рокли без спомагателни елементи по тях.

В ателието шият рокли, които пресъздават марките на фамозния дизайнер Ели Сааб. Тя не крие, че има сериозен скок на цените на материалите.

" Вижте тази рокля, споделя се " Черната амазонка ". Цялата е в камъни. Знаете ли какъв брой доста старания изисква и какъв брой постепенно върви работата по нея, комплицирана е ", добавя дизейнерката. Струва 3600 лв..

На същата цена е и роклята " Ирис ", която е бледорозова, а черни линии я вършат вълнообразна.

" Всичко това се прави на ръка ", прецизира Елена Златева. И споделя, че още от предишното лято са почнали да извършват поръчки за тазгодишните балове.  

Семейството от Хасково по този начин и не посмяло да се върне във въпросното ателие.

" Мигом се отправихме към Асеновград. Цените там са напълно други. Дъщеря ми незабавно си хареса рокля за 760 лв. и я купихме ", описа Петров. Според него неслучайно този град е апетитен за Меката на абитуриентските и булчинските рокли. По цялата улица с магазини хора от Южна България идват да пазарят, даже има опашки.

Както е тръгнало, човек би трябвало да продаде парцел, с цел да стегне абитуриентка, изплака различен родител от Пловдивско, до момента в който щерка му си избираше рокля. По негови калкулации балът ще му коства не по-малко от 5-6 хиляди лв. при най-скромни разходи.

" Дъщеря ми не е претенциозна. Но пари хвърчат защо ли не. Платихме 20 лв. единствено за това, че ще мине дружно със съучениците си по червен килим. А за прически, обувки, маникюр, чанта и всевъзможни аксесоари сумата набъбва неимоверно ", споделя родителят.

С терзание чул от щерка си, че нейни съученички плащали по 6000 лв. за рокля. Според мнозина нервността с абитуриентските балове у нас не съществува другаде. 

Какво мъжество е да завършиш приблизително обучение, че да се пилеят такива пари? Много родители ги нямат и теглят заеми, които ще изплащат, недоумяват хора с по няколко дипломи за висше обучение.

" Наши другари в Солун имаха зрелостник през 2023-а. Случи се да им бъдем на посетители тъкмо когато синът им завършваше. Ами в Гърция няма такива празненства, считат ги за ненужни ", описа пловдивчанин. У нас обаче тържествата стават по-разточителни.

Разбира се, всеки знае джоба си. Съществуват и различни разновидности за закупуване на тоалет. Много девойки си поръчвали рокли от китайски уеб сайтове, където цените са към 300 лв..

Може да се набират и от американски уеб сайтове, само че там има измама - плащаш авансово и нямаш право да върнеш стоката, в случай че не ти е по размер. Не са малко и тези, които се насочват към Турция и най-много към Истанбул, тъй като в Одрин цените от дълго време са надути.

В мегаполиса се предложили фалшификати на италиански модели на доста по-ниски цени. Но там би трябвало да се отиде още през лятото на миналата година, защото всичко се разграбвало бързо.   

" Ако е единствено роклята за бала - с мед да я намажеш. Но би трябвало и още една за изпращането в самото учебно заведение. Тя излиза към 400-500 лв.. Утехата е, че момичето след това ще я употребява отново ", разяснява родител.

Отделно се заплаща и на фотографи, които вършат фотоси и видео на празнуващите младежи, а харчовете са сред 350 и 500 лв..

" Пикът при нас мина. Изработката на бален тоалет изисква време и самостоятелен метод към клиента ", разяснява дизайнерът Стоян Радичев. По думите му т.г. най-предпочитани били роклите, прилепнали по тялото, в тъмни цветове.

" Всички девойки черпим хрумвания от интернет. Има доста групи в обществените мрежи, в които обсъждаме по какъв начин желаеме да изглеждаме, пращаме си фотоси на дрехи, на грим ", описа 12-класничката от Пловдив Сара Петрова.

Съученичката Рени Христева е приготвила общо 350 лв. за прическа - пробна и за самия бал. За грим родителите ще се бръкнат с към 100 лева без пробния, а за маникюр - 150.

Далеч по-евтино излиза тоалетът за момчетата, при тях няма спомагателни екстри. Около 500 лв. костват костюм, риза, вратовръзка, обувки.

" Тази година желаните цветове при тях са в зелено и сиво ", изясни Дани Димитрова, притежател на магазин за мъжка мода.

" Прави ми усещане, че купуват костюм, който желаят да носят дълготрайно ", разяснява Димитрова. Избирали облеклата в наличието на своите майки или половинки.

Към разноските би трябвало да се прибави и наемът за автомобил от у дома до мястото на празненството. Таксата за висок клас кола като " Тесла ", " Мерцедес G " или " Порше " доближава 1500 лв..

Масово заведенията и заведенията за хранене в Пловдив в дните към 24 май към този момент са резервирани. Там всеки се простира съгласно чергата си.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР