Великолепната Диана Димитрова, звезда от тв сериалите Откраднат живот“ и

...
</TD
>Великолепната Диана Димитрова, звезда от тв сериалите Откраднат живот“ и
Коментари Харесай

Поради големия интерес Тютюн с Диана Димитрова и Калин Врачански отново на сцена в Пловдив

Великолепната Диана Димитрова, звезда от тв сериалите " Откраднат живот “ и " Лъжите в нас “, магнетичният Калин Врачански и надареният Стоян Радев, са в основните функции в спектакъла " Тютюн “ на Варненския спектакъл, който пловдивчани ще могат да видят на 13 април от 19.00 часа в Дома на културата " Борис Христов “. Те са Ирина, Борис Морев и Фон Гайер – харизматичните герои на Димитър Димов, пламтящите страни на разрушителен любовен триъгълник от романа " Тютюн “ и света на " Никотиана “.

" Тютюн “, една от 10-те най-любими книги на българите, има нелека литературна орис. Забележителна гледка на времето, когато България се намира в немската зона на въздействие, романът, оповестен за пръв път през 1951 година, преглежда въпроса за самотата на личността и натиска на капитала върху нравствените устои на индивида. Още на идната година е жигосан в полемика на Съюз на българските писатели за " проводник на западно въздействие “ и политически " неправоверно “ наличие. Въпреки приветствената депеша от тогавашния министър-председател Вълко Червенков, казионната рецензия, под предводителството на Пантелей Зарев, оказва напън върху писателя да промени текста. Така се ражда втората редакция на " Тютюн “ (1954), допълнена с герои в стила на господстващия тогава " социалистически натурализъм “ (1955).

Десетилетия наред в тоталитарна България се популяризира единствено тази публична версия на романа. Първоначалният му вид е оповестен още веднъж, с помощта на наследниците, едвам през 1992 година " Тютюн “, преведен на над 30 езика, продължава живота си и на филмовия екран в едноименния филм на режисьора Никола Корабов и оператора Въло Радев от 1961 година

Спектакълът " Тютюн “ бе един от най-важните акценти в юбилейната стратегия на Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров “ за неговата 100-годишнина. Днес, 72 години след излизането на романа и 62 години след кино лентата с Невена Коканова и Йордан Матев, " Тютюн “ е театър като нож, опрян в гърлото. Светът е прояден от войната. Хората се борят за власт, пари, доминация над другия. Разтърсващ и сетивен театър за една невъзможна обич.

" Тютюн “ е провокация за театъра, за актьорите, за фена, и за режисьора Бина Харалампиева. Спектакъл, в който фенът ще преоткрие доста настоящи тематики, които свързват минало и настояще. За драматизацията Юрий Дачев употребява истинската, нецензурирана версия на романа. Сценографията и костюмите са дело на Свила Величкова и Ванина Цандева, композитор е Асен Аврамов.

Театрално-музикален продуцентски център Варна и Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров “ показват " Тютюн “ за трети път в Пловдив, като билетите за предходните гостувания се разпродадоха за броени дни.

Билетите за 13 април са в продажба от на следващия ден – 23 февруари на каса " МаскАрт “ в Дома на културата " Борис Христов “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР