В сградата на Община Русе се състоя заключителната пресконференция по

...
</TD
>В сградата на Община Русе се състоя заключителната пресконференция по
Коментари Харесай

Община Русе спечели дело за над 6 милиона лева за анаеробната инсталация

В постройката на Община Русе се състоя заключителната конференция по плана за анаеробната апаратура за биоразградими боклуци в Русе. Строителните действия стартираха през март месец, като обектът е построен в по-кратък период от в началото оферти от изпълнителя.

На конференцията финален отчет изнесе заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев, като участваха членове на екипа, работещ по плана, както и представители на компанията реализатор, оповестяват от общината.

" Анаеробната апаратура продължава нашите старания да подобрим средата на живот в района, като се надяваме, че с времето нашите съграждани ще оказват помощ за по-доброто ръководство на отпадъците “, съобщи Димитър Недев. По неговите думи планът ще спомогне за намаляването на отчисленията за преправка на боклуци, които Община Русе изплаща към Регионална инспекция за опазване на околната среда. За образец той даде нарастването им от 2012 година до момента, като сумата за депониране на битови боклуци е повишена повече от 6 пъти за звук.

Това е едвам третата анаеробна апаратура в България. Основната цел на плана е построяването и въвеждането в употреба на инсталацията и обезпечаването на разделното събиране на биоразградими боклуци от общините-членове на Регионалното съдружие за ръководство на отпадъците – Русе. По този метод ще се основава спомагателен потенциал за преработването им, което ще докара до понижаване на общото количество депонирани боклуци, в сходство с задачите на ОПОС 2014-2020 година След нейното създаване ще бъде допустимо безкислородното отнасяне на биоразградими боклуци, от които след това се получава компост, както и метан за електропроизводство и топлинна сила.

По време на събитието бе огласено, че Община Русе е спечелила делото, с което апелира наложената от Управляващия орган на оперативната стратегия финансова промяна от повече от 6 милиона лв. върху процедурата за избор на реализатор за инженеринга за построяването на анаеробната апаратура. Решението на Върховния съд е дефинитивно и с него се удостоверява решението на Административен съд - Русе.

Дейностите се правят по план № BG16M1OP002-2.004-0003 " Проектиране и създаване на анаеробна апаратура за разделно събрани биоразградими боклуци на територията на Регионално съдружие за ръководство на отпадъците Русе “, финансиран от Оперативна стратегия " Околна среда 2014 – 2020 “ (Приоритетна ос 2 " Отпадъци “), съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване на Европейския съюз и с национални средства. Проектът е с водещ бенефициент Община Русе и сътрудници общините Сливо поле, Иваново, Тутракан, Ветово, които са членове на Регионалното съдружие за ръководство на отпадъците.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР