Следобяд ще бъде пуснато движението през тунел Железница на АМ

...
</TD
>Следобяд ще бъде пуснато движението през тунел Железница на АМ
Коментари Харесай

От днес стигаме по-бързо до Гърция, пускат най-дългия тунел у нас

Следобяд ще бъде пуснато придвижването през тунел " Железница " на Автомагистрала " Струма ". Съоръжението е с дължина към 2 км и е най-дългият пътен тунел, изграждан до момента у нас. Заедно с правите преди и след него в употреба се вкарват 5 км автомагистрален път.

На церемонията ще участват ръководителят на Народното събрание, министър-председателят акад., министрите на районното развиване и благоустройството и на превоза и известията, Малина Кирова – консултант, Иконономическо ръководство, в Представителството на Европейската комисия в България, регионалният шеф на Област Благоевград Мария Димова, народни представители, кметове на общини от региона, представители на Агенция " Пътна инфраструктура “, изпълнителя, строителния контрол и други.

Тунелът е с две обособени тръби за придвижване. Дължината на всяка е към 2 км. Съоръжението е с всички системи за сигурност, енергоефективно осветяване, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, умна система за ръководство на трафика, спешни SOS кабини, електронна система за надзор на достъпа и т. н. Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за коли, по които ще могат да минават коли за спешна помощ, пожарни и други профилирани машини. В случай на пътен случай или затваряне на една от тръбите те ще се употребяват за безвредно извеждане на пасажерите. Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и други

Тунелът е построен по нов австрийски способ. На денонощие са прокопавани към метър и половина във всяка тръба и незабавно по-късно е изграждана първичната обшивка на оборудването с крепежни детайли, пръскан бетон и анкери. При строителството му са вградени и четири икони на Св. " Иван Рилски “, каквито са традициите в тунелното строителство. Изображенията на светеца са сложени първоначално и в края на двете тръби на оборудването. В момента светите изображения не са забележими, защото са покрити при построяването на вторичната обшивка на оборудването. Поверието при вграждането на иконите е, че те пазят служащите при строителството на обекта, а по-късно и всички пътуващи.

При строителството на мостовото оборудване над река Струма преди " Железница “ за първи път у нас е употребена технологията " потактово избутване “ на стоманобетоновата структура. Прилагането ѝ улесни прекосяването на сектора над 6 трудности – р. Струма, път I-1 София – Кулата, жп линията София – Кулата, общинския път Благоевград – Симитли и длъжностен път до северния портал, без това да постанова ограничение на интензивния трафик по път Е-79 по време на строителството. Характерното при тази новаторска технология е, че работна площадка се употребява за разработване на обособените детайли, които с хидравлична система се повдигат и избутват напред, като всеки един детайл се инсталира пред готовия. Виадуктът е с две независими уреди за двете направления на придвижване. Платното за Кулата е с дължина 510 м, а за София – 560 м. Височината на моста е сред 10 м и 18 м, а дистанцията сред колоните е от 45 до 60 м.

Автомагистрала " Струма “ е първият инфраструктурен обект, на който е построена хеликоптерна площадка. Тя е на към 410 м от южния портал на тунела, пътувайки от Благоевград към Кулата и на 40 м от път І-1 (Е-79). До оборудването ще може да се доближи както от първокласния път, отбивайки при разклона за с. Железница, по този начин и от новия сектор от автомагистралата. Площадката е с асфалтобетон и размери 40 м на 40 м. Разположена е на 315 метра надморска височина и при определянето на точното ѝ местонахождение е съобразена и скоростта напразно в региона – така наречен в метеорологията " роза на ветровете “. Съоръжението е с видеонаблюдение и всички нужни системи за сигурност и връзка, пожароизвестяване и т. н., които са част от системите за сигурност на тунел " Железница “. На хеликоптерната площадка ще могат да изхвърчат и кацат медицински вертолети до 3,750 тона. Максималното тегло на една здравна въздушна кола за спешна помощ дружно с съоръжение, гориво и екипаж е към 3,175 тона. Хеликоптерната площадка ще може да се употребява и от вертолети на държавни институции – Военновъздушни сили за избавителни интервенции при тежки или всеобщи произшествия, от планинската избавителна работа и други.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР