С официална церемония в Професионалната гимназия по машиностроене - Пловдив

...
</TD
>С официална церемония в Професионалната гимназия по машиностроене - Пловдив
Коментари Харесай

Нови специализирани кабинети за професионално обучение в пловдивско училище

С публична гала в Професионалната гимназия по машиностроене - Пловдив бяха открити нови профилирани кабинети за професионално образование. В действителна работна среда учениците ще усвояват тънкостите за произвеждане на електрически колела.

На събитието участваха регионалният шеф, кметът на Пловдив, заместник-кметът по обучение, кметът на регион " Южен ", началникът на РУО - Пловдив Георги Райчев, националният представител и член на парламентарната комисия по обучение и доста публични лица, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Откриването на профилираните съвременни високотехнологични лаборатории ще придвижи действителното произвеждане в учебно заведение, означи шефът на ПГМ инж. Кирил Саксанов. Сътрудничеството на учебното заведение с компания " Макском " е от 2010 година, когато са подготвени първите фрагменти за индустриалните потребности на компанията. Така в ПГМ се основава първата действителна дуална паралелка. Идеята е 90% от учениците до 10 клас да се обучат, с цел да може в 11 клас да застанат на работните си места. 

" Бизнес и обучение се движат сега в разнообразни скоростни ленти. Трябва да създадем по този начин, че да се движат в една лента. Затова направихме тези кабинети. Няма по какъв начин да споделяме: страната е длъжна, учебното заведение е длъжно и да чакаме. Ние ще си свършим нашата роля ", сподели икономическия шеф на " Макском " Николай Бояджиев. 

" Като човек, приключил професионална гимназия, мога да кажа, че професионалното обучение е доста значимо, то е гръбнакът на промишлеността. Синергията, която се получава сред бизнес, страна и община, ще даде бъдещи резултати за стопанската система на България и област Пловдив. Със сигурност ние ще бъдем примерът на професионалното обучение " - сподели регионалният шеф.

Кметът със удовлетворение означи, че самодейността е доста хубава, а лабораториите са образец за това по какъв начин би трябвало да се случват нещата. Депутатът напомни, че с шефа на ПГМ дружно са обсъждали още през 2018 година по какъв начин да се промени професионалното обучение, а през днешния ден моделът за дуално образование се ползва във от ден на ден учебни заведения в страната. Като член на парламентарната комисия по обучение Костурсков счита, че може би е пристигнало времето, когато би трябвало да се постави завършек на войната сред професионалните гимназии и общинските учебни заведения и дружно да обсъдят по какъв начин да се контролира приема на възпитаници. 

Специален привет насочи и Ясен Пейчевски, чиято машиностроителна компания е представител на шведската компания " Сандвик ".

Подробности гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР