Русенският университет обнови лекционните зали с интерактивни дисплеи. Това съобщиха

...
</TD
>Русенският университет обнови лекционните зали с интерактивни дисплеи. Това съобщиха
Коментари Харесай

Русенският университет обнови лекционните зали с интерактивни дисплеи

Русенският университет обнови лекционните зали с интерактивни екрани. Това оповестиха от висшето образователно заведение. Интерактивните екрани замениха дъските във всички лекционни зали на Централния корпус на Русенския университет " Ангел Кънчев “. Те са 86-инчови и са един качествено нов инструмент за преподаване. Символично лентата пред една от залите с интерактивни монитори прерязаха ректорът на университета проф. доктор инж. Пламен Кангалов и ръководителят на Общото заседание акад. Христо Белоев. В церемонията участваха заместник-ректорите по образователната работа проф. д–р Генчо Попов и доцент доктор Галина Иванова, която е зам.-ректор по интернационалното съдействие. 

Интерактивните екрани бяха закупени със средства по националната стратегия Дигитална подготовка. Тази стратегия се координира от Министерството на образованието и науката, като в нея са заложени главните хрумвания на Концепцията за цифрова промяна на образованието, призната от Академичния съвет на Русенския университет още през 2018 г. Тези екрани са 3 в 1, като заместват дъската, проектора и преносимия компютър. Те разрешават, презентациите за лекциите и упражненията да бъдат направени интерактивни, мултимедийни и интернет-свързани, каквито чакат цифровите студенти.

Русенският университет е пионер в цифровата промяна на образованието и интерактивните екрани са на практика стъпки за дигитализиране на просветителния развой. Това е един огромен компютър, който сполучливо може да прилагаме в образователния развой. Към момента има 20 интерактивни монитори. Амбицията ни е да продължим оборудването и според от финансовите благоприятни условия на университета всички лекционни зали във всички корпуси да бъдат с интерактивни екрани, сподели проф. доктор инж. Кангалов.

" Посоката, в която сме тръгнали, е да цифровизираме образованието и да го създадем по-интересно за студентите, с цел да получават те доста повече информация ", означи акад. Белоев.

Друга значима задача на Русенския университет по тази национална стратегия е образованието на 600 преподаватели от всички държавни университети в страната да употребяват новаторски просветителни технологии. За задачата ще бъдат извършени 12 двуседмични курса, като първите два са към този момент факт.

" Центърът по новаторски просветителни технологии на университета организира 22 семинара за образование на преподавателите по какъв начин да употребяват дейно екраните в лекции и извършения. В тях се включиха повече от половината преподаватели. Такива семинари ще се организират до привършване на искащите ", уточни професор Ангел Смрикаров.

С присъединяване си при написването на националната стратегия Дигитална подготовка и най-много – в нейното осъществяване Русенският университет затвърждава своята водеща позиция в цифровата промяна на образованието.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР