Русенският музей организира презентационен тур до местността Писмата, които са

...
</TD
>Русенският музей организира презентационен тур до местността Писмата, които са
Коментари Харесай

Историческият музей в Русе организира тур до местността Писмата

Русенският музей провежда презентационен тур до местността Писмата, които са част от археологическия резерват край село Иваново. Това е мястото, където през XIII в. поражда скалният манастир " Св. Архангел Михаил “. Турът се провежда по отношение на навършването на 700 години от надписа на Иво Граматик.  

Групата ще се запознае с главните съставни елементи от Ивановския скален манастир " Св. арх. Михаил ", които се намират от дясната страна на Русенски  Лом, гледано по течението на реката. Ще се подчертава върху триредовия надпис на Иво Граматик в храма при Господев дол, от чието основаване се навършват седемстотин години. Той е с летописен и битов темперамент, дава скъпа информация и е най-дългия непокътнат надпис в скалите на Ломовете. Авторът Иво Граматик оповестява, че е дошъл от Тракия " когато погина цар Георги ". Голяма част от историците одобряват, че става въпрос за непредвидената и забулена в секрети гибел на младия и деятелен цар Георги II Тертер. Кончината му е в последните месеци на 1322 година и това значи, че надписа е от самия завършек на същата година или от идната 1323-та. 

Обиколката ще се състои на 15.04.2023 година (събота). Водач на презентационния тур ще е уредникът Евгени Георгиев от русенския музей. Часът на потегляне е 10.00 ч. Групата ще бъде до 15 индивида, а включването в нея става посредством авансово записване на телефон 082/ 825 002. Сборният пункт е паркингът, който се намира до обекта Ивановски скални църкви. Участниците в маршрута би трябвало да са снабдени с комфортни обувки, дълги панталони и вода за пиянство. Цената за присъединяване в презентационен тур е 20 лева на човек. Заплаща се на място, оповестяват от Darik.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР