Ръководител и участници в организирана престъпна група за трафик на

...
</TD
>Ръководител и участници в организирана престъпна група за трафик на
Коментари Харесай

Окръжна прокуратура - Русе осъди ръководител и участници в група за трафик на мигранти

Ръководител и участници в проведена незаконна група за трафик на мигранти бяха наказани по обвиняване на Окръжна прокуратура – Русе

В края на мeсец декември 2023 год. Окръжна прокуратура – Русе внесе в Окръжен съд – Русе наказателно произвеждане, имащо за предмет на следствие активността на проведена незаконна група състоящата се от пет лица – М.М. на 36 години, В.К. на 42 години, В.Г. на 31 години, К.Х. на 35 години и Г.Й. на 32 години.

Престъпната група е работила на територията на страната в интервала от 16.12.2021 год. до 13.11.2022 год., като задачата й е била транспорт и извеждане от Република България на групи от незаконно пребиваващи мигранти, без позволение на българските управляващи към страни от Централна и Западна Европа. За задачите на незаконната група били закупени няколко автомобила, в които били построени тайници и с тях били осъществени няколко прекосявания през границата на страната, като при всеки от случаите лицата, съгласно присъединяване си, получавали авансово избрана парична сума, разпределяна от Г.Й.

Разследването е осъществено от следовател при ОСлО при Окръжна прокуратура – Русе, подпомагано интензивно от чиновници на Сектор " Противодействие на престъпната престъпност “ в ОД на Министерство на вътрешните работи - Русе.

По делото несъмнено е открито и потвърдено, че участниците в незаконното съдружие, в интервала 10.02.2022 год. - 13.11.2022 год., са създали няколко опита да преведат през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево “ – вход шосе, българо-румънски Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост 2 “ – Видин, трасе излаз и българо-румънски Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост “ – Русе, трасе излаз, няколко групи непознати жители, част от които малолетни, укрити в няколко автомобила. Автомобилите и мигрантите са арестувани.

Ръководителят на групата Г.Й. е открил и поддържал контакти с лица, от които е получавал информация за незаконно минали на територията на страната непознати жители (основно от Сирия и Афганистан), които желаят да бъдат превозени от разнообразни места, намиращи се покрай южната граница на Р България или гр. София, до северната граница на Р България и изведени в Р Румъния. Той е и стимулирал останалите участници в незаконната група да се включат в тези действия, като е осигурявал и паричните суми за финансиране на незаконна група. Подсъдимите са си разпределили дейностите, които всеки от тях следвало да извърши. Една част от тях са били ангажирани със закупуването и преработката съответни коли, в които е било допустимо да бъдат укрити и превозени хора. Друга част са управлявали тези коли, като са били охранявани с пилотни коли от останалите участници в ОПГ.

Наказателното произвеждане е завършило като Окръжен съд – Русе е одобрил постигнатите сред Окръжна прокуратура – Русе и отбраната на подсъдимите съглашения, с които на:

Г.Й., за осъществено от него закононарушение по член 321, алинея 3, т. 1 от Наказателен кодекс, е наложено наказване " Лишаване от независимост “ за период от една година и шест месеца, което ще бъде изтърпяно ефективно;

К.Х., за осъществено от него закононарушение по член 321, алинея 3, т. 2 от Наказателен кодекс, е наложено наказване " Лишаване от независимост “ за период от две години, чието изтърпяване е отсрочено за изпитателен период от четири години;

В.К., за осъществено от него закононарушение по член 321, алинея 3, т. 2 от Наказателен кодекс и член 280, алинея 2, т. 1, т.3, т. 4 и т. 5 вр. член 18 от Наказателен кодекс, са наложени санкции: " Лишаване от независимост “ за период от две години, чието изтърпяване е отсрочено за изпитателен период от четири години и " Глоба “ в размер на 5 000 лева;

М.М., за осъществено от него закононарушение по член 321, алинея 3, т. 2 от Наказателен кодекс и член 280, алинея 2, т. 1, т.3, т. 4 и т. 5 вр. член 18 от Наказателен кодекс, са наложени санкции: " Лишаване от независимост “ за период от две години, чието изтърпяване е отсрочено за изпитателен период от четири години и " Глоба “ в размер на 5 000 лв..

По отношение на В.Г. наказателното произвеждане продължава задочно за осъществено от него закононарушение по член 321, алинея 3, т. 2 от Наказателен кодекс и член 280, алинея 2, т. 1, т.3, т. 4 и т. 5 вр. член 18 от Наказателен кодекс, защото същият се е укрил, още при започване на следствието. Към момента по отношение на него е издадена ЕЗА, само че лицето не е открито.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР