Прокарването на Тунел под Трихълмието в Пловдив е престъпен акт,

...
</TD
>Прокарването на Тунел под Трихълмието в Пловдив е престъпен акт,
Коментари Харесай

Историк: Престъпен акт е прокопаването на Тунела в Пловдив

Прокарването на Тунел под Трихълмието в Пловдив е незаконен акт, осъществен в първите години на социализма у нас. Това сподели в предаването " Цветовете на Пловдив " на Радио " Фокус " историкът Видин Сукарев, от РИМ-Пловдив. Много са решенията на локалната власт в Пловдив от това време, които в този момент стоят в основата на множеството от инфраструктурните проблеми на града, счита историкът. Основно те се дължат на пренебрегването на градоустройствения проект на Пловдив, изработен през 1942-1943 година от немския урбанист проф. Херман Янсен, който след 9 септември 1944 година не влиза в действие.

Решено било, че това е един фашистки документ, който не би трябвало да се употребява, че той е фиктивен за България да е поземлен придатък на фашистка Германия. Тогава точно нашите локални пловдивски архитекти, под командата на двама руски архитекти, вършат подобен проект, с който се губят опциите да се проектират по-широки булеварди, по-добра транспортна инфраструктура и тапите се дължат в доста огромна степен на това, разясни Сукарев.

" Тогава е направено това безумство - тунелът под Трихълмието, което обрича всички опити на крах Стария Пловдив да стане част от международното завещание на ЮНЕСКО. Защото, би трябвало да знаете, че с осъществяването на този бих споделил, без пресилване незаконен акт, от там нататък е компрометирано Трихълмието като повсеместен архитектурен, исторически отбор и комплекс. И който и кмет да пристигна и да ви приказва за това, че се кандидатства и така нататък, значи или това е измама или просто тези хора не схващат, което като за кмет не е нещо изключително, допустимо е, не може всеки да е експерт по всичко, само че всеки кмет си има екип, всеки кмет би трябвало да има заместник-кмет най-малкото, който дава отговор за културата и културните политики и в случай че те не го знаят това, пък аз не съм уверен, че го знаят, действително това значи, че не си правят добре работата. ", уточни историкът Видин Сукарев.

Всъщност, пътният тунел по бул. " Цар Борис III Обединител “ в Пловдив е издигнат през петдесетте години на XX в. Работата по проектирането му стартира през 1948 година, a прокопаването му - през ноември 1949 година Първоначално носи името на Георги Димитров. Поради зародили различия, строителството е прекратено за известно време. Довършен е и е открит през 1960 година

По време на неговото строителство и оформяне на булевард " Георги Димитров “ са съборени доста къщи с архитектурна стойност от двете му страни и е разрушена част от античната крепостна стена. Преместен е Житния пазар и площад " Цар Крум “ загубва своето значение на централен площад. Пловдивският строителен инженер Борислав Славов участва в започване на строителството му през 1948 година и в завършването му през 1960 година към този момент като Главен инженер на Държавно стопанско обединение " Градстрой “. След стартирането на оборудването той е почетен с " Почетен знак на Пловдив “.

В края на 1990-те тунелът е главно ремонтиран, сложени са хидроизолация, третична обшивка с шумозаглушаващ резултат, ново осветяване и контактна мрежа.

Тунелът е в посока север–юг. През 2015 година към 60 % от трафика Север-Юг в Пловдив минава през тунела. Това постанова общината да развие тактика за алтернативни направления.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР