Проектът Решения за здравословен начин на живот“ на ученици от

...
</TD
>Проектът Решения за здравословен начин на живот“ на ученици от
Коментари Харесай

Проект на бургаски ученици с отличия в конкурса Посланици на здравето

Проектът " Решения за здравословен метод на живот “ на възпитаници от ОУ " Александър Георгиев - Коджакафалията “ завоюва две оценки в XV-я народен конкурс " Посланици на здравето “ - първо място от Министерството на културата и Специална премия от БМЧК. Негови създатели са випуск шести клас и техните учители Грета Стоянова, Даниела Душева и Таня Сребрева.

На тържествената гала по награждаване присъединяване взеха заместник-здравните министри проф. Илко Гетов и доцент Михаил Околийски, заместник-министърът на образованието и науката доктор Емилия Лазарова, началникът на кабинета на министъра на младежта и спорта Таня Павлова, шефът на Дирекция " Опазване на публичното здраве и здравен надзор “ в Министерство на здравеопазването Илия Тасев, шефът на Дирекция " Сценични изкуства и художествено обучение “ в Министерството на културата Елиянка Михайлова, шефът на Дирекция " Политики и стратегии за детето “ в Държавната организация за протекция на детето госпожа Милена Дянкова и представителят на дирекция Български юношески Червен кръст и член на Експертната комисия за оценяване на планове в Конкурса Петър Цинцарски.

Лично министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков поздрави учениците и учителите.

Проект " Решения за здравословен метод на живот “ съумява да трансформира здравословното хранене и физическа интензивност в всекидневие на учениците посредством новаторски технологии и STEM метод. Той впечатлява със своите решения:

Тествана е пилотна стратегия " Активни дружно – учебно заведение и спортни клубове “, в която 10 локални спортни клубове, са на посетители в учебно заведение и спортисти показват и упражняват децата, за повишение на мотивацията им за повече спорт и в стратегии след учебно заведение.

За 2023 година от ОУ " Александър Георгиев-Коджакафалията " започва националната самодейност " Играй гимнастика, бъди здрав " на огромния акробат и занаятчия на спорта Енчо Керязов, който персонално организира първата утринната подготовка с учениците, а след това те самите всяка сряда преди часовете не престават активността.

Учениците употребяват технологиите в интерес на ежедневна физическа интензивност: основано е приложение, което наблюдава какъв брой минути са правени извършения, Micro:bit фитнес асистент, който припомня да се вършат физически извършения и мери сърдечната периодичност, игра – тренажор с Makey Makey, която предизвика по занимателен метод физическа интензивност и е тестван метод за възстановяване на техниката на дишане с Arduino. Дейностите са разказани в алманах " С ИТ бъди деен ТИ “.

Проведени са взаимни доброволчески начинания с БМЧК " Връстници образоват връстници “. За по-малките възпитаници е основана брошура " Забавно оцветяване, за по-здрави деца “, интерактивна карта " Хранителни туристи “ и видео със препоръки и викторина за оказване на първа помощ.

Всеки възпитаник дружно със фамилията си взе участие във фамилни спортни празници с " Игри от предишното “, фамилно подготвяне на храна " Заедно в кухнята “.

Конкурсът " Посланици на здравето " се провежда от Министерството на здравеопазването с партньорството на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Министерството на културата и Националния център по публично здраве и разбори, както и със съдействието на Офиса на Световната здравна организация в България и Българския юношески Червен кръст. През 2023 година към сътрудниците на самодейността се причисли и Държавната организация за протекция на детето.

Вече пета поредна година учениците от ОУ " Александър Георгиев-Коджакафалията “ са посланици на здравето.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР