През последните дни в Регионалната инспекция по околната среда и

...
</TD
>През последните дни в Регионалната инспекция по околната среда и
Коментари Харесай

Сезираха РЗИ и МЕ за сигнали срещу кариерата в Шишманци

През последните дни в Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) постъпиха няколко сигнала, в които жители показват неодобрение от запрашаване, звук и осъществявани взривни действия, водещи до напукване на жилища в село Шишманци вследствие активността на кариера в обитаемото място. В отговор екоинспекцията подхваща дейности в границите на законовите си пълномощия.

Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив провежда измервания на концентрацията на фини прахови частици. Предвижда се да се извършат замервания по одобрена методика и на равнищата на шума в околната среда по границите на индустриалната площадка на кариерата и пред най-близките къщи в селото. На инспекциите ще бъдат поканени и сигналоподателите, а резултатите от мониторинга ще бъдат оповестени.

След приемането на сигналите Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив осведоми навреме и останалите институции, виновни за активността на кариерата и с пълномощия да реализират надзор върху съответни аспекти от работата й.

Сезирана е Регионалната здравна ревизия (РЗИ) по повод терзанията на жителите за здравния риск от наднормен звук. Инспекторите от РЗИ имат пълномощия да създадат измервания на равнищата на проникващия звук в домовете на жителите и да се произнесат дали той надвишава здравните правила.

Сигналите са препратени и до министерството на енергетиката, което е страна по подписания концесионен контракт с оператора на кариерата. Министърът на енергетиката утвърждава методите и технологиите за рандеман и първична преправка на подземни благосъстояния, в това число посредством използване на взривни действия в сходство с условията на Закона за подземните благосъстояния. Той има и пълномощията да упражнява надзор върху наличието и осъществяването на цялостния и годишните планове за рандеман, а също при нужда да ги променя.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР