Преди минути приключи ежегодната пресконференция на фондация Да-обединени срещу насилието,

...
</TD
>Преди минути приключи ежегодната пресконференция на фондация Да-обединени срещу насилието,
Коментари Харесай

Гласове от Пловдив: Всеки един от нас може да бъде насилник

Преди минути завърши годишната конференция на фондация " Да-обединени против насилието ", съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg. На нея участваха Мишо Гръблев - юрист на фондацията и Любомира Кадиева - психолог там.

Консултативният център е основани през 2011 от юрист Милена Кадиева. Работата му е в посока образование и превенция на тематиките за домашно принуждение. Според тях незадоволителното говорене по тематиката и незнанието ни се трансферира в нашите междуличностни и фамилни връзки, които стават поле за изява на насилието.

На брифинга бе показан планът " Правата на индивида и Домашното принуждение ", както и организацията на образователни курсове, ориентирани към студентите на ПУ " Паисий Хилендарски ". Курс за човешките права ще бъде извършен в Пловдив и във филиалите му Смолян и Кърджали.

След това той ще бъде цифровизиран и качен в интернет. Така всеки искащ да научи повече за проблемите и генезиса на домашното принуждение може да го направи гратис в уеб страницата на фондацията.

Проектът е финансиран от Министерството на правораздаването и е с дълготрайност 4 месеца т.e. от средата на юли до средата на ноември.

Любомира Кадиева удостовери, че психическите и юридическите съвещания няма да приключат след края на плана.

" Често жертвите не са подготвени на психическо равнище, с цел да придобият смелостта да търсят своята отбрана. Една жертва би трябвало да е спокойна, с цел да потърси идната стъпка, а точно юридическа поддръжка ", добави тя.

Тя сподели, че с помощта на медийната поддръжка жертвите ще станат по-смели и ще съумеят да прескочат рамката и споделят казуса си. Фондацията предлага поддръжка и за хора, направили домашно принуждение.

" Интересното е, че те наподобяват като нас и всеки един от нас може да бъде принудител. Ние не знаем, къде са границите естественото репликиране и една обикновена забележка. Оказа се, че ние като общество имаме към този момент модерния нюх за междучовешките отношения, кое е положително и неприятно, кое е вярно и погрешно ".

" Основната част на закона за отбрана от домашно принуждение е написан през 2007 година, а фамилният кодекс е писан през 70 и 80 години на предишния век. Тези текстове не могат да отразяват съвременното семейство ", сподели Гръблев.

Центърът се намира на ул. " Райчо Даскалов " 53 - Дом Левски. Всеки ден се организират безплатните съвещания с предварителна резервация по телефона.

През 2022 година са се обърнали 652 лица към консултативния център.

" Темата е мултифасетна. Важното е да се приказва за нея и е значимо да се работи. Жертвите постоянно споделят " Аз това си го заслужих ", само че никой не заслужава такова отношение “, безапелационни бяха от там.

Цялата конференция можете да видите във видеото.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР