Политологът Огнян Минчев предложи всички комунистически паметници в България, включително

...
</TD
>Политологът Огнян Минчев предложи всички комунистически паметници в България, включително
Коментари Харесай

Предложиха Альоша да бъде преместен в специален парк за комунистически артефакти

Политологът Огнян Минчев предложи всички комунистически монументи в България, в това число и Альоша в Пловдив, да бъдат преместени в специфичен мемориален парк за сходни артефакти. Той предлага мястото за сходно самодейност да е в покрайнините на София. Ето целия му текст, оповестен в страницата му във фейсбук:

Едно от първите решения, които идващото Народно събрание би следвало да одобри е определянето на задоволително огромно парково пространство - може би в покрайнините на София - където да бъдат пренесени всички монументи от комунистическата ера, към момента преобладаващи публичното пространство - от вида на МОЧА и Альоша.

Физическото унищожаване на тези монументи е допустимо, само че то ще породи още по-силен публичен спор от тези, които към този момент се развихриха в политическата рецесия от последните три години. От друга страна публичната памет би спечелила от съхраняването на тези паметници, които просто не могат да останат по местата си - в централните пространства на българските градове.

Нека в този парк от артефакти на комунистическата ера водят възпитаници на уроци по история. Нека тези, които желаят да ги почитат да ходят там и да провеждат своите церемонии.

Не можем да разчитаме на уреждане с тези публични кръгове, които към момента се покланят на капищата на алената тирания и на нейния притежател - Съветския съюз.

Затова решението би трябвало да се вземе с оперативно болшинство и да се приведе в осъществяване. Езическите тотеми на един безсърдечен режим не могат да преобладават публичното пространство на една свободна страна. По този въпрос взаимни отстъпки повече не могат - и не трябва да се вършат.

Plovdiv24.bg напомня, че първото и най-важно нещо, което следва да се има поради, е, че демонтирането, частичното или цялостното пренасяне на Альоша е под защитата на страната и е регламентирано с интернационалния контракт сред България и Руската федерация за другарски връзки и съдействие, подписан на 04.08.1992 година от президентите Жельо Желев и Борис Елцин. С член 14 от този контракт България и Русия поемат експлицитния ангажимент взаимно да опазваме паметниците си - и исторически, и монументи на просвета, с които се представяме в съответните страни.

При предходни разисквания и начинания за унищожаване на паметника, водещи експерти и някои от участвалите в неговото създаване, показват изрично мнение, че премахването на паметника Альоша е допустимо единствено посредством взривяване, което би нанесло непоправими вреди на естествената забележителност Хълм на освободителите/ Бунарджика и на намиращите се в неговото подножие, жилищни квартали.

Хубав или неприятен, за жалост или не - " Альоша “, от дълго време се е трансформирал в едно от знаковите за Пловдив места.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР