По последни данни на Световната организация за инсулт един от

...
</TD
>По последни данни на Световната организация за инсулт един от
Коментари Харесай

Мащабна кампания учи хората в Бургас как да реагират при инсулт

По последни данни на Световната организация за инсулт един от всеки четирима възрастни ще получи инсулт до края на живота си! България от години е преди всичко в Европа по смъртност и инвалидизация от инсулт. Всеки ден някой от нас и към нас губи майка или татко, а децата ни – обичани баба или дядо.

Но инсултът е лечим, в случай че се реагира вярно и бързо!

Водени от желанието да работят за положителното на града и здравето на неговите поданици, Община Бургас и фондация " СЪРЦЕ ДО СЪРЦЕ ЗА БЪЛГАРИЯ “, взаимно със Сдружението на младите лекари в Бургас, се сплотиха към концепцията за осъществяване на взаимен план за реализиране на здравно-образователна стратегия " БЪРЗИ ГЕРОИ 112 “ за предварителна защита на инсулт на територията на цялата община.

На работната среща участваха 70 шефове на учебни заведения и детски градини. В рамките на идващите 8 месеца всички начални учебни заведения и детски градини от цялата община Бургас ще се включат в реализацията на програмата. Предвижда се да бъдат подготвени над 12 000 деца, които да предадат витално значими познания и умения към 72 000 възрастни! Това ще постави основите на една по-добра здравна просвета и обучение за цялата ни общественост и ще избави повече човешки животи от тежките последствия на инсулта.

" БЪРЗИ ГЕРОИ 112 “ е здравно-образователна стратегия, ориентирана особено към деца от 6 до 11 години и техните фамилии, в която всички се образоват по какъв начин да разпознават признаците на инсулт и по какъв начин да работят вярно при положение на неотложност. 

В България програмата  " БЪРЗИ ГЕРОИ 112 “ стартира през м. април 2021 година. Безценна за този проект е поддръжката на Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, на Българското сдружение по неврология и Българско сдружение по инсулт. До този миг в България това е единствената действително работеща и показваща своята успеваемост стратегия за информираност и предварителна защита на сърдечносъдови болести и инсулт. На национално равнище към този момент са подготвени близо 20 000 деца и над 120 000 възрастни.

Реализирането на тази стратегия ще избави доста животи в община Бургас и ще постави жизненоважни познания и умения измежду нашата общественост в борбата с тежките последствия от инсулта! Защото даже и един живот да бъде избавен от тежките последствия на инсулта, си заслужават всички наши старания!
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР