Общината няма отношение към новоизградения буферен паркинг преди Дунав мост

...
Общината няма отношение към новоизградения буферен паркинг преди Дунав мост
Коментари Харесай

Кметът на Видин: Общината няма отношение към новоизградения буферен паркинг преди Дунав мост 2

Общината няма отношение към новоизградения буферен паркинг преди " Дунав мост " 2. Това съобщи кметът на Община Видин на днешното постоянно съвещание на Общинския съвет. " Буферният паркинг е частна благосъстоятелност. Агенция " Пътна инфраструктура “ е виновна за трасето на кулоар №4 и Е79, както и Дунав мост 2 “, който е 100% държавна благосъстоятелност, и се ръководи от смесеното българо-румънско сдружение " Дунав мост 2 Видин-Калафат “ АД. Община Видин по никакъв метод не може да взе участие в този развой, с изключение на с издаване на строителните документи “. Кметът доктор Ценков разяснява, че ще организира диалози с виновните институции, с цел да се откри кой е разрешил да се насочва трафикът към буферния паркинг.

Думата по тематиката бе дадена на общинския консултант Валери Василев, който е част от Надзорния съвет на сдружение " Дунав мост 2 Видин-Калафат “ АД, за внасяне на изясненост: " Общинската администрация по никакъв метод не може да повлияе. Може да се насочи декларация на национално равнище “. Такъв документ бе препоръчан и утвърден от Общинския съвет. Негов вносител е общинският консултант Калин Виденов. Декларацията ще бъде изпратена до Министерски съвет, Министерство на превоза и известията, Министерство на вътрешните работи, Окръжна прокуратура – Видин и други институции, които имат отношение по проблема.

Общинските съветници гласоподаваха актуализиране на бюджета на Община Видин за 2024 година по отношение на прекачване на средства от банковата сметка за непознати средства в бюджетната сметка на Общината от Преходни и заключителни разпореждания на Закона за собствеността и използването на земеделските земи. Приета бе и актуализация на Поименния лист за финансовите разноски в Община Видин за 2024 година

Местният парламент утвърди и приемане на " Прогноза за интервала 2025-2027 година на постъпленията от локални доходи и на разноските за локални действия “ на Община Видин по приходната и разходната част, както и размера на

самостоятелните съществени месечни заплати на кметовете в Общината. Гласувано бе и предложение на кмета доктор Цветан Ценков за изменение на решение по отношение на удължение на периода за погасяване по Договор за заем от 05.12.2022 година, подписан с Фонд " ФЛАГ “ ЕАД, представляващ кратковременен дълг, подписан за реализацията на план: " Въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост в многофамилни жилищни здания на територията на гр. Видин “.

Прието бе и предложение за даване на средства от бюджета на Община Видин за покриване на неизплатени отговорности за хонорари на екипа за ръководство на план " Реставрация и акомодация на Синагога – Видин в туристически обект " Културен център " Жул Паскин “, изпълнен по Договор за даване на безплатна финансова помощ, подписан сред Община Видин и Министерство на районното развиване и благоустройството по Оперативна стратегия " Региони в напредък “ 2014-2020 година По тази точка думата бе дадена на заместник-кмета по финансова-стопанска активност, бюджет и икономическо развиване Мартин Дончев. Той разясни, че Управляващият орган на Програмата е счел, че възложителят, в лицето на Община Видин, няма право да дефинира размера на сумата за планиране, а компанията, която е спечелила публичната поръчка. " Възнагражденията на екипа се изплащат въз основа на решение, взето преди няколко години от предходния кмет на Общината. Финансовата глоба е наложена за това, че е избран таван на сумата за планиране и тази за строителство. Сумите е трябвало да бъдат изплатени до края на предходната година “. Дончев посочи, че екипът няма нищо общо с наложената глоба.

На съвещанието, чийто дневен ред съдържаше 30 точки, бяха разисквани и признати още предложенията за: зареждане на банкова извънбюджетна сметка по Национален проект за възобновяване и резистентност с съставен елемент 4 " Нисковъглеродна стопанска система “; предоставяне на единодушие за кандидатстване на Община Видин по Предложение за подготовка на планово предложение по процедура " Утвърждаване на интеркултурното обучение, посредством просвета, просвета и спорт “; капиталови планове по Проект " България на три морета “ за създаване на интермодален терминал на територията на Община Видин; изменение на Правилника за организацията и активността на общинско дружество " Зони за платено паркиране “ – Видин; приемане

на Програма за бистрота и антикорупционни промени на Община Видин 2024–2029; искане за безплатно даване на 8 броя пространства, обществена общинска благосъстоятелност, намиращи се в бившето СУ " Христо Ботев “, за потребностите на Регионален исторически музей – Видин; осъществяване на обществени търгове с скрито наддаване за продажба на недвижими парцели – частна общинска благосъстоятелност, както и за отдаване чартърен на имоти; приемане на Програма " Иновативен модел за грижи в общността за хора с хронични болести и трайни увреждания 2024 “; основаване на Временна комисия за оферти за избор на правосъдни заседатели към Окръжен съд – Видин и други.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР