По инициатива на Областния управител на 25 януари 2024 г.

...
</TD
>По инициатива на Областния управител на 25 януари 2024 г.
Коментари Харесай

Лъч надежда за околовръстния път на Пловдив

По самодейност на Областния шеф на 25 януари 2024 година се организира междуинституционална среща с всички страни, имащи отношение към построяването на околовръстния път на град Пловдив. Срещата се състоя в постройката на Агенция " Пътна инфраструктура " в София, като самобитен хазаин беше заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Найденов.

" Пловдив е парещ регион, които концентрира огромни вложения и ползи, по тази причина в тази среща би трябвало да бъдат открити решения за проблемите преди построяването на околовръстния път “, сподели зам.-министър Найденов.

В срещата се организира полемика във връзка с четири сектора от околовръстния път.

Относно готовия план за ново трасе (югоизточно от града) по направлението на път II-56 – от пътен възел " Скобелева майка “ на север до построеното кръгово кръстовище с Асеновградско шосе на юг, заместник-министър Найденов предложи да се продължи взаимната работа на специалистите от АПИ и НКЖИ за решение на проблемите.

Бяха прегледани и плановете, касаещи удвояване на съществуващия (югозападен) околовръстен път на гр. Пловдив, разграничено на три обособени позиции. Обособена позиция № 1 включва сектори от републиканските пътища III-805 и II-86 – почти от кръстовището при " Джъмбо “ на север до края на моста над р. Марица на юг, в това число и пътен възел при Пазарджишко шосе. Обособена позиция № 2 съставлява секторът от път III-805 от пътен възел " Царацово “ при Голямоконарско шосе на север до кръстовището при " Джъмбо “ на юг. Обособена позиция № 3 обгръща най-дългия сектор за удвояване (14 км от път II-86 южно от гр. Пловдив) – след края на моста над р. Марица до построеното кръгово кръстовище с Асеновградско шосе, незабавно след ж.п. линия на КЦМ АД. Обърнато бе внимание и на постъпилите в Агенция " Пътна инфраструктура " възражения и обструкции от заинтригувани притежатели, чиито парцели се засягат от трасето на бъдещия околовръстен път.

За всеки от трите плана ЕТИС при АПИ е приел решенията в проект, което съставлява първи промеждутъчен стадий от осъществяването на трите контракта и с което ситуационните решения за удвояване на трасето са закрепени.

Предстои осъществяване на законоустановените екологични процедури пред способените органи по околна среда Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив, за трите обособени позиции, след приключването на които ще се изработят идващите етапи на планиране – същинските механически планове и парцеларни проекти.

Парцеларните проекти, по които ще се прави отчуждаването на засегнатите частни парцели, подлежат на одобрение от министъра на районното развиване и благоустройство.

" Повече от 20 години страната и Община Пловдив се пробват да решат казуса с Околовръстното шосе, само че с помощта на нашите взаимни старания темповете ще бъдат ускорени “, разяснява Зюмбилев.

В работната среща взеха присъединяване кметът на Пловдив, ръководителят на УС на АПИ инж. Ясен Йорданов, представители на Министерство на регионалното развитие, АПИ, Областна администрация-Пловдив, Директива за птиците НКЖИ и проектанти. Следващата среща е планувана в края на февруари.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР